Här attackeras prideparaden av Nordisk ungdom: Vill visa att ”ett motstånd finns”

  • Lördag 5 aug 2017 2017-08-05
E-post 1320

STOCKHOLM ”Skydda barnen, från pervofestivalen”, skanderade flera aktivister från ultranationalistiska Nordisk Ungdom när de störde prideparaden i Stockholm på lördagen. Dramatiska videobilder visar att tumult utbröt när polis ingrep.

Den ultranationalistiska organisationen Nordisk Ungdom arrangerade en protest mot prideparaden i centrala Stockholm på lördagen. ”Skydda barnen från pervofestivalen”, skanderade en grupp om ungefär 15-aktivister samtidigt som de höll upp en banderoll med texten ”Rädda barnen”. Protesten ägde rum vid Stureparken på Östermalm och stundtals uppstod rejält tumult.

Videobilder från platsen visar när poliser ingriper i tumultet för att mota bort aktivisterna. Tidningen Aftonbladet har talat med Mats Erikssom vid Stockholmspolisen och han berättar några av aktivisterna är misstänkta för brott.

– Vi har upprättat en anmälan om ohörsamhet mot ordningsmakten och brott mot ordningslagen, några av personerna är misstänka för brotten och de har avlägsnats från platsen enligt polislagen paragraf 13, säger han till tidningen.

Fredrik Hagberg: ”Fast med polis”

Nyheter Idag har sökt Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk Ungdom både via telefon och SMS. Han svarar per SMS att han är ”fast med polis”. När vi ber om en skriftlig kommentar om syftet med aktionen svarar han att de vill ”visa att ett motstånd finns”.

Han skriver även att han ”sitter olägligt till” och att ett pressmeddelande snart ska göras offentligt från organisationen.

Det är inte första gången Nordisk Ungdom går till attack eller demonstrerar mot pridefestivalen. Även 2016 iscensattes en protest och då förklarade Hagberg för Nyheter Idag att ”bisexuella är ett påhitt”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag