Har du också fylletatuerat hakkors i pannan? Lugn, staten betalar borttagning!

Om man känner att man ångrar sina nazist-tatueringar, kan nu staten bekosta borttagning. Bilden är ett montage. Foto: Fel sida av internet.
  • Onsdag 11 feb 2015 2015-02-11
E-post 175

JÖNKÖPING Har du också råkat tatuera in mindre lämpliga symboler som hakkors och annat dumt i pannan och känner dig lite skev när du tittar dig i spegeln? Nu erbjuder sjukhuset i Ryhov borttagning av rasistiska tatueringar utan kostnad, berättar Sveriges Radio P4.

Det kan hända den bästa. Man vaknar en morgon efter gårdagens röj och festande och upptäcker till sin förtvivlan att man på fyllan och villan råkat tatuera hela kroppen full med mindre lämpliga symboler. Men var lugn, det finns bot och bättring inom räckhåll – utan att det riskerar påverka ölkassan inför nästa helg.

Nu berättar Sveriges Radio P4 att den som har rasistiska eller kriminella symboler tatuerat på kroppen och som verkligen ångrar sig, kan få dessa borttagna på statens bekostnad. Men du måste verkligen vara uppriktig och mena det. Hudläkaren Helena Wenger på sjukhuset i Ryhov berättar hur de resonerar.

– Man gör en individuell bedömning. Då får det vara en psykiater inblandad. Eller kanske ett helt team. Det är en bra poäng att man vill byta livsstil, säger Wenger till Sveriges Radio P4.

Inte för vem som helst

Nyheter Idag har tidigare berättat om en Flashbackare som gjort just detta. Han lyckades tatuera en snopp med ett hakkors på sitt ben och möjligen skulle han kunna få hjälp från staten, om han nu vill ta bort sin omtalade tatuering. Men det räcker inte bara med att man har en rasistisk symbol på kroppen, utan en förutsättning är att man bryter med en kriminell eller rasistisk livsstil.

Att lämna en destruktiv livsstil bakom sig anses ligga inom ramen för behandling av människor och då kan det underlätta att ta bort olämpliga symboler på kroppen. Således är det inte tänkt att vem som helst kan få statlig finansiering för att ta bort tatueringar.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag