Här duckar SVT:s vd Holmbergs frågor

Hanna Stjärne och Anders Holmberg. Foto: SVT
  • Torsdag 16 dec 2021 2021-12-16
E-post

SVERIGE I säsongens sista avsnitt av 30 minuter intervjuas SVT:s vd Hanna Stjärne av programledaren Anders Holmberg. På frågan om det är ett problem att högerväljare har lägre förtroende för SVT än rödgröna väljare försöker hon gång på gång slingra sig undan.
– Tittar man på parti för parti vilka typer av institutioner de har förtroende så ligger SVT väldigt, väldigt högt, svarar hon bland annat i programmet.

När Holmberg först frågar henne om förtroendeskillnaden medger hon att en sådan visserligen existerar, men att förtroendet för SVT fortfarande är mycket högt.

– Det finns en förtroendeskillnad, det gör det. Samtidigt som om man tittar på i stort sett alla partier så ligger SVT i topp när man tittar på vilket förtroende de har för olika typer av institutioner eller olika typer av företag, säger Stjärne och hänvisar sedan till en mätning från SOM-institutet som gjordes under våren 2020 och visar att SVT har ett förtroende på 81 procent hos befolkningen.

Holmberg nöjer sig dock inte utan ställer samma fråga igen. Men Stjärne slingrar sig återigen undan.

– Tittar man på parti för parti vilka typer av institutioner de har förtroende för så ligger SVT väldigt, väldigt högt. Man kan också se en del rörelse mellan partier…

Holmberg: Det var det du sa nyss. Jag frågade om det där med skillnaden när det gäller vilka väljare som har förtroende för SVT och inte.

– Det finns ett något lägre förtroende på högerkanten, det gör det. Men man måste också titta på parti för parti hur förtroendenivåerna ser ut, svarar vd:n och duckar ännu en gång frågan.

När Holmberg sedan ännu en gång frågar om hon ser det som ett problem svarar Stjärne:

– Jag ser det som att det kan finnas en debatt om public service i de här partierna som också kanske påverkar förtroendesiffrorna.

Därefter ger hon exempel på hur förtroendet för SVT har ökat mest på senare år inom Centerpartiet medan det sjunkit mest hos Miljöpartiet. Hon vill heller inte svara på om de lägre förtroendesiffrorna hos högern beror på något som SVT gör.

Åsiktsfördelningen på SVT

I programmet blir Stjärne också utfrågad om åsiktsfördelningen bland SVT:s medarbetare.

Enligt en undersökning från 2011 av medieforskaren och professorn i journalistik Kent Asp sympatiserade 70 procent av SVT:s journalister med Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. När Holmberg tar upp undersökningen svarar Stjärne med att ifrågasätta den.

– Tittar man på den här undersökningen så gjordes den på ett litet underlag så det går inte att säga om det här faktiskt avspeglar någonting av hur det ser ut på SVT.

På frågan om det kan vara värt för SVT att på egen hand undersöka hur det ser ut med partisympatier bland medarbetarna svarar Stjärne att hon istället vill titta på det som produceras och hur mycket som fälls i Granskningsnämnden.

Senare i programmet frågas Stjärne ut om huruvida man räknar hur många på SVT som har utländsk bakgrund. Hon hävdar att man tidigare har gjort det men inte gör det nu.

Holmberg frågar då varför har det har varit viktigt att mäta det men inte att mäta åsiktsfördelningen på redaktionerna. Även den frågan duckar Stjärne och ger inte något entydigt svar på.

Läs även: Anders Holmberg lämnar ”Aktuellt” och ”Agenda”: ”Knappast för gott”

Läs även: SVT sprider S-bild av migrationspolitiken: ”Väldigt stram flyktingpolitik”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag