SR-reporter försvarar romska rättegångar

Rikard Jansson. Bild: Skärmdump SVT
  • Fredag 5 aug 2022 2022-08-05
E-post 362

På lördagen skedde ett misstänkt hedersmord på Hisingen i Göteborg där två romska bröder körde på sin mamma och hennes nya pojkvän. I onsdagens SVT Aktuellt bjöds Rikard Jansson, reporter på SR:s Radio Romano, in för att diskutera händelsen. Då valde Jansson att relativisera och mer eller mindre försvara det romska rättssystemet Kris.
– Jag tror nog att om man är kanske svensk eller kommer från någonstans i västvärlden så är det kanske inte så enkelt att förstå varför romerna behöver ha ett eget system, säger han i inslaget.

Jansson inleder med att berätta att det inte finns en romsk kultur som gäller för alla romer och att man inte kan ”dra alla över en kam”.

– Men även i den mest konservativa utav romska kulturer som vissa grupper lever i så existerar inte på något sätt att man rättfärdigar ett dödsstraff. Så det existerar inte att man får skada eller döda någon på grund av att man har gjort någonting, säger Jansson i programmet.

På frågan vad kommentarerna har varit inom den romska gruppen efter dådet svarar Jansson:

– Mycket chock, det är mycket rädsla. Man är rädd för att det här kommer att blossa upp anti-ziganismen som har verkat i väldigt många år. Att det kommer förstöra arbetet som man har jobbat med för att romer ska inkluderas in till samhället, romsk inkludering.

”Varit lite tvungna att ha ett eget system”

När SR-reportern sedan får frågan om det romska rättssystemet Kris börjar Jansson relativisera över företeelsen.

– Jag tror nog att man måste sätta det litegrann i en kontext också, för annars kan det bli väldigt enkelt att tänka att det här är en folkgrupp som inte vill anpassa sig efter det svenska rättsväsendet och man har sitt egna system och man följer bara det. Men så är det ju inte helt och hållet.

Han fortsätter:

– Historiskt sett har romer levt i utanförskap och varit lite tvungna att ha ett eget system för att det inte ska råda anarki inom själva folkgruppen. Så syftet med själva Kris-systemet är först och främst att det ska motverka våld, problem och att det ska eskalera och bli till sådana här saker som har hänt.

SVT: Men det har ju uppenbarligen inte lyckats i det här fallet?

– Det har uppenbarligen inte lyckats. Och det kan man ju fråga sig.

Läs även: Friades från barnvåldtäkt i romsk rättegång – fälls av tingsrätten

Jansson berättar senare hur Kris kanske inte alltid är helt kompatibel med svensk kultur och att det kan vara svårt för svenskar eller västerlänningar att förstå ”varför romerna behöver ha ett eget system”. Han lanserar sedan en egen teori kring mordet i Göteborg.

– Allting tyder ju på att det här är ett känslomässigt dåd som hände i stundens hetta, säger han i programmet.

Inslaget med Jansson kritiseras av bland andra Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö.

Mordet ska ha föranletts av romsk rättegång

Det var på lördagseftermiddagen som två personer – en man och en kvinna – blev påkörda på Hisingen i Göteborg. Kvinnan dog av sina skador medan mannen åsamkades svåra skador.

Kvinnans två söner, som är 22 och 17 år gamla, har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för att ha mördat sin mamma. Även deras farmor och farfar har häktats misstänkta på sannolika skäl för grovt skyddande av brottsling, efter att ha hjälpt de båda sönerna att komma undan rättvisan.

Motivet bakom dådet uppges vara hedersrelaterat och ska ha föranletts av en romani kris – romsk rättegång – mot modern och hennes nya pojkvän, skriver Expressen.

Anledningen till rättegången ska ha varit att den mördade mamman skaffat en ny pojkvän utan att ha skilt sig på ”romskt vis”. Därmed har hon anklagats för otrohet mot sin före detta partner, rapporterar Expressen.

– Det finns ett hedersmotiv som vi har fokuserat på, säger åklagare Hediye Kurt enligt tidningen.

Det finns även filmer på sociala medier där den äldre brodern filmar sig själv och skryter framför kameran om att han har kört på sin egen mamma.

– Så går det i vår familj när man är otrogen, vi lägger dig i graven, inte bara män, säger han i klippet.

Läs även: Malmöpolitiker (S) vågade inte stoppa romska rättegångar: ”Då begår jag politiskt självmord”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag