Malmöpolitiker (S) vågade inte stoppa romska rättegångar: ”Då begår jag politiskt självmord”

Bild: Malmö stad/Mrkommun/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 17 jun 2021 2021-06-17
E-post

MALMÖ Kommunalrådet Frida Trollmyr (S), ordförande i romska rådet i Malmö, kände till att ”romska rättegångar” med parallell rättskipning pågick i kommunala lokaler och leddes av kommunens anställda, men vägrade agera eftersom hon trodde att det skulle var ”politiskt självmord”.

Kvällsposten har i en serie artiklar avslöjat att ett parallellt romskt rättssystem, romani krísi, bedrivits i kommunala lokaler i Malmö av Stefan och Marian Wydow, som är anställda av kommunen för att arbeta med romsk inkludering. I en av de romska rättegångarna frikändes en romsk man från att ha våldtagit sin styvdotter.

Läs även: Malmö lägger 900 000 på regnbågsfärgad enhörning

Nu avslöjar Kvällsposten att den ansvarige politikern Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden och i romska rådet, kände till de romska rättegångarna utan att ha agerat.

Trollmyr har dessutom ljugit för Kvällsposten och sagt att hon aldrig hört talas om rättegångarna förut.

– Vet du jag har aldrig hört det förrän jag läste dina artiklar. Jag har aldrig hört det innan, sade Trollmyr till Kvällspostens reporter Jenny Strindlöv.

Nu har Kvällsposten tagit del av en inspelning som en romsk man tidigare gjort med Trollmyr. I inspelningen framgår att Trollemyr informeras om att de romska rättegångarna, men vägrar agera då hon tror att det kan skada henne politiskt.

Inspelningen är gjord i september förra året, då den romska mannen kontaktade Trollmyr med anledning av att han kände sig pressad av Stefan Wydow att delta i en romsk rättegång.

– Problemet är att det här mejlet och det han har gjort, är för mig väldigt väldigt allvarligt. Dagen efter skickade jag in en polisanmälan. Det här för mig är hedersförtryck, för han har försökt få in min pappa och mig i en krísi, säger mannen i inspelningen.

Läs även: Rapport avslöjar antisemitismen på Malmös skolor: ”Det var ju arabiska elever som hade en vurm för Hitler”

Trollmyr svarar emellertid senare i samtalet att hon av politiska skäl inte kan agera mot Wydow. Mannen säger till Trollmyr att han har bevis för att kommunalt drivna Romskt informations- och kunskapscenter, som bedriver rättegångarna, är korrupta och ägnar sig åt hedersförtryck.

– Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord, svarar Trollmyr.

Mannen inskärper att han har gott om bevisning i form av mejl, vittnen och inspelade samtal, vilket Trollmyr viftar undan och hänvisar honom till polisen.

– Utifrån det du säger i dag är det ingenting jag kan riktigt ta ställning till, men du får väl gå vidare med det du har och försöka få den rättvisa som du kämpar för. Vi lever i ett demokratiskt land liksom, säger Trollmyr och fortsätter:

– Är det ett brott som har begåtts så är det ju polisen som ska kopplas in och det är de som ska utreda det. Det gör ju inte vi. Sen om det blir en fällande dom då får vi diskutera vad vi ska ta för åtgärder.

Kvällsposten har sökt Trollmyr för ytterligare en intervju, men hon har svarat i ett sms att hon avstår. Inte heller kommunstyrelsens ordförande  Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vill ställa upp på en intervju med Kvällsposten.

Läs även: SSU-skandalen: Malmötoppen Stjernfeldt Jammeh visste allt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag