Här griper brittisk polis ett autistiskt barn för hatbrott – sade att poliskvinna såg ut som hennes lesbiska mormor

Bild: Faksimil Twitter
  • Torsdag 10 aug 2023 2023-08-10
E-post

Polisen i Leeds får hård kritik efter att en film publicerats på nätet där en stor grupp poliser arresterar en autistisk 16-årig flicka för ”homofobiskt hatbrott”. Detta efter att flickan sagt att en kvinnlig polis såg ut som hennes lesbiska mormor.

På filmen ser man hur flera poliser, inklusive poliskvinnan som mottog kommentaren, står inne i familjens hem och säger att flickan kommer arresteras.

På filmen ser man hur den stressade flickan slår sig själv i huvudet. När poliskvinnan får höra att flickan är autistisk säger hon att hon inte bryr sig. Att flickan har en mormor som är lesbisk tar poliserna inte heller hänsyn till, då de menar att kommentaren är ”homofobisk”.

Flickans mamma säger att kommentaren om flickans mormor gjordes när hon kommit hem, och att den utpekade poliskvinnan ska ha hört det och rusat in för att arrestera flickan.

När poliserna försöker gripa flickan, som gömt sig i en garderob, börjar hon att gråta medan flickans familj protesterar.

Filmen avslutas med att den gråtande flickan släpas ut av polisen för att arresteras. Utanför huset drar poliserna flickan i armen, trots att de får veta att hon har skolios, vilket innebär en förvriden ryggrad och innebär att det skapar stor smärta för henne att dras i armen.

Filmen på gripandet publicerades av flickans mamma på TikTok, och sedan även på Twitter, där många rasande kommentarer kräver att de ingripande poliserna får sparken.

– Vi är medvetna om att en film cirkulerar på sociala medier som, vilket ofta är fallet, enbart ger en väldigt begränsad bild av omständigheterna kring denna händelse, säger West Yorkshire Police Assistant Chief Constable Oz Khan i ett uttalande och fortsätter:

– Poliserna hade sina kroppskameror aktiva under deras bredare engagemang med denna unga kvinna som ger ytterligare sammanhang till deras handlingar. Vi har fått ett klagomål i samband med incidenten som för närvarande behandlas av West Yorkshire Professional Standards Directorate.

– Då denna process samt den aktiva brottsutredningen begränsar vår möjlighet att fullt ut diskutera händelsen i detalj, tycker vi det är viktigt för folk att få ett sammanhang om omständigheterna. Strax efter midnatt på måndag den 7 augusti fick polisen samtal från en familjemedlem till en 16-årig flicka om att hon ska ha varit påverkad och utsatt sig själv för fara i centrala Leeds.

– Poliser ingrep omkring 1 på natten och körde tonåringen till hennes hem så att hon kunde tas om han. När hon kom till adressen gjordes kommentarer som resulterade i att flickan blev arresterad som misstänkt för ett homofobiskt ordningsbrott. Kommentaren fångades på kroppskamera.

– När flickan så småningom var i ett tillstånd att intervjuas, gjordes intervjun med en lämplig vuxen. Hon släpptes senare mot borgen i väntan på fortsatt utredning och rådgivning från åklagarmyndigheten.

– Polisen i West Yorkshire Police tar sitt ansvar när det gäller omsorgen om unga personer i förvar och neurodiversitet väldigt seriöst. Men vi upprätthåller också att våra poliser och anställda inte ska tåla smädelser när de arbetar med att hålla samhället tryggt.

Läs även: Småbarnsmamma greps av polis – kallade transkvinna för man

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag