Här hyllar Kinberg Batra identitetspolitiska Rättviseförmedlingen

Även moderaternas partiledare Kindberg Batra förefaller vara positiv till identitetspolitik. Foto: Facebook / Chang Frick, Nyheter Idag
  • Onsdag 22 jul 2015 2015-07-22
E-post 176

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag berätta att inte bara Centerpartiet visat en positiv attityd mot den identitetspolitiska rättviseförmedlingen. I ett brev hyllar moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra det kritiserade initiativet. ”Ni har förändrat Sverige till det bättre”, skriver hon i sin hyllning.

När Centerpartiet efterlyste en junior pressekreterare mötte de stenhård kritik i sociala medier. I en tweet, stod att läsa ”gärna med annan bakgrund än svensk”, samt en länk till Rättviseförmedlingen. En rad borgerliga opinionsbildare, däribland Alice Teodorescu och Markus Uvell, kritiserade Centerpartiets jobbannons. Även inom Centerpartiet var kritiken stenhård.

– Jag litar fullt ut på att partiet skulle kunna hitta en bra person utan att fiska i grumliga vänstervatten. Det hade bara gått att skrivit en vanlig anställningsansökan och undvika vänsterorganisationer som Rättviseförmedlingen, förklarade Gustav Åhlen, ledamot i Centerpartiets nationella HBT-nätverk samt ordförande för CUF Gotland.

Kritiken bestod i att annonsen uppfattades som kvoterande, samt att Centerpartiet ser ut att använda Rättviseförmedlingen för att rekrytera. Rättviseförmedlingen är en kontroversiell organisation som flertalet gånger mött stenhård kritik, bland annat av den förre detta MUF-ordföranden Tove Lifvendahl, i en ledare med titel ”Vägen till helvetet”.

Tanken bakom Rättviseförmedlingen beskrivs av kritiker som identitetspolitisk, det vill säga att istället för kompetens ska egenskaper som hudfärg, kön och sexuell läggning ses som meriterande vid exempelvis rekrytering.

Anna Kinberg Batra hyllade Rättviseförmedlingen

Nu kan Nyheter Idag berätta att inte bara Centerpartiet har en positiv inställning till den kontroversiella identitetspolitiska organisationen. Den 2:a mars fick Rättviseförmedlingen ett hyllningsbrev från Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i samband med att Rättviseförmedlingen hade funnits i fem år.

”Vi behöver alla krafter till ett mer jämställd och inkluderande samhälle. Under fem år har Rättviseförmedlingen arbetat för att synliggöra den kompetens som finns i vårt land”, skriver Kinberg Batra till organisationen som betonar just hudfärg framför kompetens.

Men hyllningen slutar inte där, i den sista raden i hyllningsbrevet till Rättviseförmedlingen står att läsa att ”ni har förändrat Sverige till det bättre”.

Fick 3,2 miljoner för en ”Rasräknare”

Det är långt ifrån första gången som Rättviseförmedlingen möter blytung kritik. Tidigare har organisationen fått 3,2 miljoner kronor från statliga Vinnova för ett projekt som kallas ”Rättviseräknaren”, men av kritiker istället kallas ”Rasräknare”. Tanken är att med ett digitalt verktyg kunna undersöka vilka som kommer till tals i en tidningsartikel med utgångspunkt på exempelvis individers rastillhörighet.

I ett blogginlägg tydliggör kritikern Sofia Arkestål, tidigare riksdagskandidat för Centerpartiet, resonemanget om att pengarna skulle gå till att ”räkna rastillhörighet”.

”Rasfixeringen är tydligen inte bara rationell och rimlig, det verkar som att identitetsvänstern fått för sig att rasism är den enda vägen framåt”, står även att läsa i blogginlägget om Rättviseförmedlingens ”Rasräknare”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag