Här konfronteras Shekarabi (S) om Iran-mötet: ”Är det inte hyckleri?”

Bild: Faksimil Twitter
  • Söndag 30 okt 2022 2022-10-30
E-post

Under sin tid i regeringen Löfven mötte Sveriges dåvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) Irans dåvarande utrikesminister Javad Zarif. I en bild tillsammans med Stefan Löfven syns de alla tre skratta hjärtligt tillsammans. Men att Socialdemokraternas nuvarande rättspolitiske talesperson ska ha hycklat om den iranska regimen vill han inte kännas vid.
– Det är inte hyckleri, säger han till poddaren Nick Alinia.

Mötet mellan poddaren och S-toppen ägde rum på lördagen vid en demonstration mot den iranska regimen på Sergels torg i Stockholm. Där konfronterade Nick Alinia den tidigare ministern om mötet med den iranske utrikesministern 2016.

– Tycker du inte det är lite hyckleri att stå och skaka hand med Irans utrikesminister och nu låtsas vara på folkets sida? frågar han Shekarabi i videon.

– Jag låtsas ingenting. Jag växte upp tio år i Iran, jag har sett förtrycket med egna ögon. Och nu fokuserar jag inte på att ta poäng, inte på att attackera andra utan att samlas, svarar Shekarabi.

Läs även: Här hånas Shekarabi (S) efter stödtweet till iranska kvinnor

S-toppen får då frågan om han ångrar att han har krupit för regimen. Men det vill han inte kännas vid.

– Jag har aldrig krupit för en regim, säger en märkbart irriterad Shekarabi, som dessutom anklagar Alinia för att sprida lögner när han påminns om skrattbilden med den iranske utrikesministern.

Vidare hävdar Shekarabi att mötet med Irans ledning till ”en tredjedel” handlade om mänskliga rättigheter och att statsminister Löfven framför kritik mot regimen.

Läs även: Demonstration i Stockholm – slöjor brändes i protest mot iranska regimen

Trots den hätska tonen slutade mötet med Shekarabi enligt Alinia lugnt.

– Både min pappa och Ardalans mamma var där. Efter ett tag kom de båda in i diskussionen och den började handla om mitt ordval av ett persiskt ord och Ardalan lämnade. Jag hade då ett trevligt samtal med hans mamma, och pappa sa till henne att han hoppades hon inte tyckte det hela var obehagligt osv. Så jag och hans mamma lämnade på god fot, säger han till Samnytt.

Nick Alinia är heller inte den enda som anklagar Shekarabi för hyckleri. Det gör också den tidigare moderate riksdagsmannen Hanif Bali.

”Har manövrerat otroligt skickligt”

Ledarsidorna.se:s ansvarige utgivare Johan Westerholm – med förflutet inom S – säger att han förstår var hyckleri-anklagelsen mot Shekarabi kommer ifrån.

– Jag är inte förvånad över att han får den frågan. För han har en väldigt stark ställning bland exil-iranier, såväl regimtrogna som regimkritiker. Han har balanserat det här otroligt skickligt genom åren, säger Westerholm till Nyheter Idag.

Bli PLUS-medlem och läs vad Westerholm har att säga om:

– Hur det låtit från Shekarabi under tidigare iranska uppror.

– Varför de låter annorlunda från honom nu.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag