Här misshandlar Kadyrovs son misstänkte koranbrännaren

Bild: Faksimil Instagram/Telegram
  • Söndag 1 okt 2023 2023-10-01
E-post

En rysk medborgare som häktats misstänkt för koranbränning skickades till Tjetjenien för att avtjäna sitt straff bland muslimer. I det tjetjenska häktet blev han misshandlad av den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrovs son, vilket får kritik i Ryssland.

I maj i år greps 19-årige Nikita Zjuravlov i ryska Volgograd som anklagad för att ha bränt koranen utanför en moské och skickat en video med händelsen till Ukrainas underrättelsetjänst.

Han häktades i hemstaden, men skickades efter fem dagar till ett häkte i delrepubliken Tjetjenien 80 mil söderut.

– Han kommer att avtjäna straffet i en av Rysslands regioner som företrädesvis har muslimsk befolkning, kommenterade president Vladimir Putin enligt tidningen Parlamentskaja Gazeta.

På måndagen publicerade Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov en film som uppgavs visa hur hans 15-årige son Adam misshandlar den häktade Zjuravlov med sparkar och slag.

Tidigare spridda uppgifter om att Adam Kadyrov ska ha misshandlat Nikita Zjuravlov bekräftas av Ramzan Kadyrov i inlägget med filmen på ryska plattformen Telegram.

”Han slog honom och han gjorde det rätta” skriver Kadyrov som tillägger att alla som ger sig på heliga skrifter ska ”straffas strängt” och att han är ”stolt över Adams agerande”.

Händelsen får emellertid kritik av ryska politiker. Dumans vice talman Vladislav Davanko säger att misshandel i häkte inte är ett acceptabelt straff, och  Eva Merkatjeva, ledamot i den ryske presidentens råd för mänskliga rättigheter, säger att personer i regionen ”visat att de kan utföra vilka brott som helst utan att riskera straff”.

 –Tjetjeniens ledare har skapat ett allvarligt problem för Putin. Killen från Volgograd som brände upp koranen må vara en idiot, men han är i alla fall etnisk ryss och nu framstår det som att Putin är redo att servera ryssar på fat till tjetjenerna säger statsvetaren Abbas Galljamov till BBC och fortsätter:

– Det gillar naturligtvis inte en majoritet av ryssarna. Och när det gäller ”ryska patrioter” – de som stödjer kriget i Ukraina – är detta som att sätta kniven mot deras strupe.

Adam Kadyrov har kommenterat händelsen genom att lägga upp en bild av sig själv med solglasögon på plattformen Instagram.

Läs även: Kadyrov rasar mot koranbränningar – hotar invadera Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag