Kadyrov rasar mot koranbränningar – hotar invadera Sverige

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0/Kremlin.ru, CC BY 4.0
  • Söndag 20 aug 2023 2023-08-20
E-post 0

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens islamistiska president Ramzan Kadyrov, som också är överstegeneral i den ryska armén, säger i en film publicerad på plattformen Telegram att länder som Sverige och Danmark ”där man tillåter att vår heliga skrift koranen bränns” ska invaderas när Ryssland har besegrat Ukraina.

– När vi är färdiga i Ukraina är det dags att resa till de länder där koranen skymfas, säger han i filmen.

Kadyrov rasar också mot andra muslimska ledare, som han menar ”inte vidtar åtgärder” mot koranbränningarna. Han anklagar även Nato-medlemmen Turkiet för passivitet i frågan.

– Varför tiger Turkiet, med världens tredje största armé, om detta? Valet är över, Erdogan vann, vi ser honom som vår muslimske president. Varför tiger Turkiet? frågar sig Kadyrov.

Risken för en tjetjensk eller en rysk invasion av Sverige får emellertid betraktas som liten för tillfället. Ryssland har redan stora svårigheter med det pågående kriget mot Ukraina, och Kadyrovs tjetjenska styrkor har kritiserats för att inte ha deltagit i seriösa strider, samt hånats som ”TikTok-soldater” för deras arrangerade filmer på plattformen.

Läs även: Kadyrov lovar att erövra Kyiv

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag