Kändisarna i statens åsiktsregister: Partiledare, riksdagsledamöter, journalister och ambassadörer

Faksimil Twitter
  • Tisdag 16 maj 2017 2017-05-16
E-post 4088

SVERIGE Israels ambassadör, journalister från Expressen och SvD samt Sverigedemokraternas partiledare tillsammans med ett helt gäng riksdagsledamöter från flera politiska partier återfinns i Svenska Institutets åsiktsregister. Det visar en unik granskning från Nyheter Idag.

Under måndagen avslöjade Nyheter Idag att den svenska myndigheten Svenska Institutet upprättat ett register över svenskar och utlänningar, aktiva på Twitter, med vissa sorters åsikter. Registret används för att stänga ute utvalda personer från att ta del av Twitterkontot @sweden, ett konto som administreras av den statliga myndigheten Svenska Institutet.

Twitterkontot @sweden tilldelas en ny svensk medborgare varje vecka, dessa användare kallas ”curatorer” av myndigheten. Det upprättade åsiktsregistret, som till 97% korrelerar med Vian Tahirs privata blockeringslista på twitter, användas i preventivt syfte för att i förväg blockera en person som Svenska Institutet misstänker kan löpa en risk att uttrycka en åsikt eller mening på Twitter som inte är önskvärd.

”Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld”, motiverar Svenska Institutet det kontroversiella registret på sin hemsida.

I en unik granskning kan Nyheter Idag avslöja att flera politiker, ambassadörer och journalister finns med på den lista över personer som ”i preventivt” syfte ska hindras från att kunna interagera med @sweden-kontot.

Med i registret finns bland annat Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna och Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen. Andra sverigedemokrater på listan är Richard Jomsof, Josef Fransson, Kent Ekeroth, Martin Kinnunen, Paula Bieler, Per Klarberg och Robert Stenqvist.

Det är dock inte bara politiker och medlemmar från Sverigedemokraterna som registrerats. Riksdagsledamöterna Johan Hedin (C) och Jan Eriksson (M) finns också med i registret. Även medlemmar från små lokala partier har registrerats, bland annat Ante Wiklund, medlem i Örebropartiet.

– Att vilja sänka politikerlönerna till 25 000 kronor och införa fri tandvård, på vilket sätt är det hat och hot, undrar Ante Wiklund (ÖP) när Nyheter Idag når honom för en kommentar.

Även Israels ambassadör Isaac Bachman finns med i det åsiktsregister som den svenska myndigheten menar ägnar sig åt hat och hot och ofta är nazister eller högerextrema.

Exempel på journalister som åsiktsregistrerats av svenska staten är bland annat Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, som från krigets front i Syrien och Irak rapporterat om Islamiska Statens övergrepp mot civilbefolkningen. En annan journalist i registret är Svenska Dagbladets Margit Richert.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag