Här skjuts presidentkandidaten ihjäl – lovade hårdare tag mot kriminella gäng

Bild: Faksimil Twitter
  • Torsdag 10 aug 2023 2023-08-10
E-post

Fernando Villavicencio, som var kandidat i det kommande presidentvalet i Ecuador i Sydamerika, sköts ihjäl på onsdagen efter ett kampanjmöte i landets huvudstad Quito, rapporterar BBC.

Villavicencio sköts med tre skott i huvudet, rapporterar Noel Reports, som också publicerar en film som visar händelsen.

Ytterligare nio personer skadades under skottlossningen, inklusive en kandidat till landets parlament och två poliser, rapporterar BBC. Även skytten blev skjuten under eldstriden och avled på sjukhus, uppger åklagare. Sex personer har gripits som misstänkta för inblandning i attentatet efter polisräder i Quito.

Fernando Villavicencio var gift och hade fem barn. Han var parlamentsledamot och tidigare journalist, och har i sin valkampanj fördömt vad han kallade för myndigheternas milda behandling av kriminella gäng, och lovat hårdare tag om han blev president. Han har också pekat ut kopplingar mellan regeringstjänstemän och kriminella gäng.

Fernando Villavicencio var en av åtta kandidater i den första valomgången, och var inte den första politiern som mördades i Ecuador i år. I februari mördades en kandidat till borgmästare i staden Puero López, och förra månaden mördades borgmästaren i staden Manta.

Ecuador har länge varit ett land med relativt lite kriminalitet och våld i Sydamerika, men den sista tiden har mexikanska och colombianska narkotikakarteller etablerat sig i landet och hotat de som står i deras väg.

Tidigt misstänktes det kriminella gänget Los Choneros för mordet på Villavicencio, då de tidigare hotat honom. Senare tog emellertid gänget Los Lobos, som är en utbrytarfraktion av Los Choneros, på sig skulden för mordet.

Los Lobos är det näst största gänget i Ecuador med omkring 8 000 medlemmar, varav många befinner sig i fängelse. Los Lobos ligger bakom flera mord på andra fångar i ecuadorianska fängelser, och misstänks ha kopplingar till den mexikanska kartellen Jalisco New Generation Cartel (CJNG).

Los Lobos tog på sig ansvaret för dådet i en film där maskerade gängmedlemmar viftar med vapen och visar gängtecken.

I Centralamerika har El Salvadors president Nayib Bukele under de senaste åren haft stora framgångar genom hårda tag mot landets kriminella gäng, som fängslats i stora mängder genom undantagslagar. Bukele har fått kritik av medier i väst, men hyllas i hemlandet där den tidigare extremt höga mordstatistiken sjunkit som en sten.

Läs även: Det lilla landet som toksänker mordstatistiken – låser in alla gängkriminella

Läs även: 365 dagar utan mord i El Salvador

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag