Här stormas svenska ambassaden

Bild: Twitter
  • Torsdag 29 jun 2023 2023-06-29
E-post

Svenska ambassaden i den irakiska huvudstaden Bagdad stormades på torsdagen av en arg pöbel. Detta efter koranbränningen som skedde på Södermalm på onsdagen.

Upprinnelsen till stormningen ska ha varit ett utspel från den irakiske shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr om en bojkott mot Sverige samt utvisning av den svenska ambassadören som svar på den koranbränning som ägde rum utanför Stockholms moské på onsdagen.

”Utvisa den svenska ambassadören som representerar ett land som är fientligt inställt mot islam och heligheter och stödjer omoral”, skriver al-Sadr på Twitter enligt Expressen.

Han uppges även ha framfört krav om att dra tillbaka koranbrännaren Salwan Momikas irakiska medborgarskap.

Läs även: Torterades i Irak – fick inte bränna koranen i Sverige

Ungefär ett dygn efter koranbränningen i Stockholm samlades en folkmassa utanför den svenska ambassaden i Bagdad. I filmer från platsen ser man hur människorna sedan intar ambassadens mark. Vid platsen rapporteras den svenska flaggan också ha bränts.

Personalen på ambassaden ska emellertid ha klarat sig oskadda, meddelar UD.

”Vår ambassadpersonal befinner sig i säkerhet och UD står i löpande kontakt med dem”, skriver presstjänsten på UD i ett mejl till Expressen.

Stormningen uppges ha pågått i omkring 15 minuter och tog slut när säkerhetsstyrkor anlände till platsen.

Läs även: Nu får islamkritikern Salwan Momika tillstånd för koranbränning: ”Vakna Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag