Nu får islamkritikern Salwan Momika tillstånd för koranbränning: ”Vakna Sverige”

Salwan Momika. Foto: Privat / Tobias Hellsten CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 28 jun 2023 2023-06-28
E-post

Salwan Momika, islamkritisk flykting från Irak som tidigare nekats tillstånd att bränna koranen utanför Iraks ambassad, får nu tillstånd av polisen att bränna koranen utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm på onsdag eftermiddag, rapporterar TT.

För omkring fem år sedan kom Salwan Momika, 36, till Sverige som flykting från Irak, där han torterades i fängelse efter att ha tillhört ett oppositionsparti.

I vintras ansökte Salwan Momika om tillstånd för att hålla en demonstration med koranbränning utanför Iraks ambassad den 13 februari.

Polisen nekade emellertid tillstånd med hänvisning till ”den påverkan på attentatshotet mot Sverige och svenska intressen som en koranbränning innebär”.

– Som jag förstår har polisen gjort islam och sharialag över svensk lag genom det här beslutet. Jag anser att polisen är rädda för den här boken och för människor som följer den här boken, sade Momika till Nyheter Idag i samband med avslaget.

Läs även: Torterades i Irak – fick inte bränna koranen i Sverige

Nu har polisen gett Momika tillstånd att bränna koranen vid en demonstration utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm på onsdag eftermiddag.

Detta sedan förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm slagit fast att polisens beslut om att neka tillstånd för koranbränningar varit felaktiga.

– Vi kommer att bränna Koranen. Vi kommer att säga: vakna Sverige. Det här är demokrati. Den är i fara om de säger att vi inte får göra så här, säger Salwan Momika, som genomför intervjun med hjälp av en tolk, till TT.

Salwan Momika har tidigare skrivit i en skriftlig kommentar till Nyheter Idag att han kommer avvakta med att bränna koranen tills Sverige släppts in i Nato.

”Jag vill inte att min demonstration ska ge negativa resultat som kan påverka Sveriges begäran om att gå med i Nato. Jag är en politisk person och jag studerar alla mina steg innan jag tar dem. Därför älskar jag Sverige och betraktar det som mitt hemland, och inte Irak, där jag föddes av en slump”, skrev han bland annat till Nyheter Idag.

Läs även: Avvaktar koranbränning tills Sverige är med i Nato: ”Det allmäna intresset är viktigare”

Läs även: Carl Bildt jämför koranbränning med mordbrand

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag