Här vill kommunerna ta emot fler nyanlända

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 19 nov 2021 2021-11-19
E-post

VÄSTERBOTTEN I Västerbotten kämpar kommunerna för att bli tilldelade fler nyanlända. Dels för att man behöver arbetskraft och dels för att man vill hålla igång sin integrationsverksamhet, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Nästa år ska kommunerna i Västerbotten ta emot 261 invandrare som fått uppehållstillstånd. Länsstyrelsen beslutar om hur många nyanlända varje kommun tar emot. Men det finns de som vill ha fler än de blir tilldelade.

En sådan kommun är Umeå, som ska ta emot 85 personer nästa år.

– Det går åt rätt håll men vi vill ta emot fler. Vi ser nyanlända som jätteviktiga för samhällsutvecklingen och kompetensförsörjningen, säger Helén Andersson, verksamhetschef för arbetsmarknad och integration, till Västerbottens-Kuriren.

Bjurholms kommun lyckades förhandla upp sitt antal nyanlända från två till tio. På så sätt kan man fortsätta bedriva sin integrationsverksamhet, berättar Monica Jonsson på kommunen.

– Vi är tacksamma för att länsstyrelsen fördelade om antalet. Vi är nere på så låga nivåer av mottagning. För att kunna göra ett bra jobb är vi samtidigt beroende av ersättning. Blir antalet för lågt får vi fundera på att göra som Åsele och ta emot noll nyanlända, säger hon.

Med så få nyanlända att tilldela tror Monica Jonsson att det blir svårt för mindre kommuner att upprätthålla sin integrationsverksamhet.

– Det kommer färre för varje år. Hur ska vi klara mottagningen om det kommer en individ?

Läs även: Illegal invandrare utsatte kvinna för brutal våldtäkt och utdragen misshandel

Läs även: Ann Linde: Migranterna får söka asyl i Belarus

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag