Hård kritik från Ebba Busch när Dramaten håller föreställningar med 450 platser

Bild: Stefan Schäfer, Lich/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Fredag 13 mar 2020 2020-03-13
E-post 422

Ebba Busch (KD) riktar hård kritik mot Dramaten och andra institutioner som fortsätter ha föreställningar med strax under 500 besökare under coronakrisen. ”Det är naturligtvis ingen skillnad mellan att ha 499 eller 500 personer i publiken. Risken ligger i att det samlas många människor på samma plats” skriver Busch.

Dramaten kommer fortsätta visa föreställningar under pågående coronakris, säger Dramatens pressansvarige Lena Törner till Aftonbladet. Men man kommer begränsa antalet sittplatser till max 450.

– Det får absolut inte vara mer än 500 personer vare sig i publiken, scenarbetare eller skådespelare, säger Törner till Aftonbladet.

Nu får Dramaten kritik av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. I ett inlägg på Facebook skriver Busch att hon blir bekymrad av Dramaten och flera andra skattefinansierade institutioner gör ”en väldigt bokstavlig tolkning av det några av dem kallar Folkhälsomyndighetens ”förslag” att begränsa publiken till 500 personer”.

”Det är naturligtvis ingen skillnad mellan att ha 499 eller 500 personer i publiken. Risken ligger i att det samlas många människor på samma plats” skriver Busch som menar att det är skillnad på oundvikliga resor och teaterbesök och andra nöjesaktiviteter som kan skjutas upp, och att ”även privata aktörer visar att de tar situationen på allvar.”

Som föredöme framhåller Busch konsertarrangören Live Nation som meddelat att de skjuter upp alla berörda arrangemang till den 1 april till att börja med.

– Vi släpper in folk enligt de påbud vi fått från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Vi följer det och följer de andra restriktionerna som finns, säger Lena Törner till Aftonbladet efter Ebba Busch kritik och fortsätter:

– Man borde inte komma hit om man är sjuk, man ska tvätta händerna och använda handsprit. Men än så länge har vi öppet och vi följer utvecklingen hela tiden. Om man är det minsta orolig kan man boka om eller få ett presentkort.

Allmänna råd för att begränsa spridningen av coronaviruset

• Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens hemsida för ytterligare rekommendationer.

Läs även: Ilska när Jonas Gardell höll show trots corona: ”Giriga as”

På torsdag kväll höll Jonas Gardell en föreställning i Täby. Föreställningen var planerad att visas för en fullsatt lokal med 540 platser.

För att komma runt förbudet erbjöd Gardell extra biljetter på en extraföreställning för de som hade platser längst bak.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag