Hård kritik mot Aftonbladet – tog bort citat efter ”diskussion med S presstab”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Johannes Scherman/CC BY 3.0
  • Fredag 16 feb 2024 2024-02-16
E-post 0

Tidningen Aftonbladet får hård kritik efter att de framkommit att de tagit bort citat från en artikel efter ”en diskussion med S presstab”. Citaten återpublicerades i ursprungligt skick efter att strykningen uppmärksammats på plattformen X.

Det handlar om S-ledaren Magdalena Anderssons uppmärksammade angrepp på youtubern och debattören Henrik Jönsson i en intervju  intervju med Dagens Nyheter på torsdagen.

Intervjun behandlade bland annat rysk påverkan, och under intervjun tog Andersson upp Henrik Jönsson.

– Vem finansierar honom? frågade sig Andersson.

– För att sprida hatpropaganda mot oss och Magda, tillade hennes pressekreterare Mirjam Kontio.

Henrik Jönsson sade till Aftonbladet att Magdalena Anderssons påhopp ”vittnar om avsaknad av demokratisk kompass”.

– Det är på allvar demokratiskt ganska obehagligt. Att oppositionen och hennes pressansvarig, i Sveriges mest välrenommerade och största dagstidning, väljer att misstänkliggöra en enskild medborgares kritik av hennes parti. Det är inte bara dåligt omdöme, det vittnar om avsaknad av demokratisk kompass, sade han.

Påhoppet mötte även hård kritik från profiler över hela det politiska fältet, vilket uppmärksammades av Aftonbladet.

I Aftonbladets artikel påstod pressekreterare Mirjam Kontio att det var DN:s reporter Lina Lund som tog upp Henrik Jönsson under intervjun.

– Det här skulle handla om EU och sedan fick hon frågan från reportern om Henrik Jönsson, sade Kontio till tidningen.

Aftonbladet: Men intervjun handlar ganska mycket om vem som finansierar Henrik Jönsson?

– De tyckte väl att det var kul.

Aftonbladet: Tycker inte ni det?

– Ingen aning. Nej, jag har inget mer att tillägga.

Vid midnatt försvann emellertid Kontios citat från artikeln, och ersattes med texten: ”Aftonbladet har varit i kontakt med Magdalena Anderssons pressekreterare Mirjan Kontio som inte vill uttala sig om intervjun.”

Att artikeln ändrats uppmärksammades av flera användare på plattformen X.

Citaten återpublicerades av Aftonbladet på fredag morgon, och Aftonbladets biträdande redaktionschef Martin Schori säger till Expressen att citatet tillfälligt togs bort efter ”en diskussion med S presstab”.

– Det uppstod en diskussion med S presstab och sen behövde vi kolla en grej. När vi kollat la vi tillbaka citaten igen, säger Schori, som inte vill gå närmare in på vilken uppgift som behövde kollas upp. 

– Nu är allt i sin ordning igen, säger han till Expressen.

Både DN:s reporter Lina Lund och DN:s redaktionschef Anna Åberg tillbakavisade Kontios påstående att det var Lund som tog upp Henrik Jönsson under intervjun.

”Det var Magdalena Andersson som själv förde Henrik Jönsson på tal och på eget bevåg frågade sig varifrån han får sin finansiering. Därefter ställde jag uppföljande frågor” skrev Lund på plattformen X.

– Det är verkligen anmärkningsvärt. Vi har den här intervjun på band, jag har lyssnat på den, och det är Magdalena Andersson som för Jönsson på tal. Sedan ställer DN:s reporter helt naturligt följdfrågor kring det som Andersson för fram om hans finansiering, säger Anna Åberg till Expressen.

Läs även: Magdalena Andersson sågas efter påhopp på Henrik Jönsson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag