Magdalena Andersson sågas efter påhopp på Henrik Jönsson

Bild: Jens Nordström/Nyheter Idag
  • Fredag 16 feb 2024 2024-02-16
E-post 0

Oppositionsledaren Magdalena Andersson får stenhård kritik från både höger och vänster sedan hon i en intervju med Dagens Nyheter på torsdagen misstänkliggör Youtubern och debattören Henrik Jönssons finansiering.

När oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) intervjuades av Dagens Nyheter på torsdagen var ämnet rysk påverkan med anledning av det kommande Europavalet.

– Vi vet att Ryssland har varit aktivt inne i valrörelser i Europa och USA. Det finns ingen anledning att tro att de inte skulle vara det den här gången också, säger Andersson, som passar på att attackera Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna vill ju utvärdera det svenska medlemskapet och göra det lättare att lämna EU. Det finns ju bara en som är glad över den ståndpunkten och han sitter i Kreml, säger hon.

Andersson går även till angrepp mot den liberala och S-kritiska debattören Henrik Jönsson – och får understöd av pressekreteraren Mirjam Kontio som är på plats under intervjun.

– Vem finansierar honom?, frågar sig Andersson.

– För att sprida hatpropaganda mot oss och Magda, tillägger Kontio.

DN: Du menar att han sprider hatpropaganda mot dig och partiet?

– Nej, inte mot mig. Jag tittar inte på honom. Men mot Socialdemokraterna. Min fråga är bara vem finansierar honom? Han har ju en studio och sitter och har tid att göra det här. Var kommer pengarna ifrån?, säger Magdalena Andersson.

DN: Vad tror du?

– Jag vet inte. Jag har ingen aning. Men på något sätt finansieras det.

DN: Ser du Henrik Jönssons Youtube-kanal som en del i den här stora, från höger pågående kampanjen mot er, som du talar om?

– Jag vet bara inte hur han finansieras. Jag tycker det är konstigt att många som för vidare hans budskap inte undrar hur det finansieras.

Henrik Jönsson säger till Dagens Nyheter att hans främsta inkomstkälla är Swish-donationer från sina följare.

– För att använda socialdemokratisk retorik är jag solidariskt finansierad av folket, säger han till tidningen och fortsätter:

– Jag möts av den här typen av påhopp hela tiden. Folk som inte kan invända mot sakerna jag framför försöker i stället ifrågasätta min legitimitet, genom att insinuera att jag skulle vara finansierad på ett skumt sätt.

– Jag är helt fristående och uttrycker endast mina egna åsikter, och drivs uteslutande av genuint samhällsengagemang.

”Det är anmärkningsvärt att toppolitiker ger sig på en enskild medborgare och privatperson — utan att ens underbygga sina anklagelser. Detta visar hur otänkbart det är för vänstern att en enskild person kan skapa något på helt eget initiativ” skriver Jönsson i ett inlägg på plattformen X.

Även Jönssons meningsmotståndare är kritiska till Anderssons uttalande.

Pressekreteraren Mirjam Kontio försökte på torsdag kväll lägga skulden på DN:s reporter Lina Lund.

– Det här skulle handla om EU och sedan fick hon frågan från reportern om Henrik Jönsson, sade Kontio till Aftonbladet.

”Det var Magdalena Andersson som själv förde Henrik Jönsson på tal och på eget bevåg frågade sig varifrån han får sin finansiering” skriver Lund på plattformen X.

– Det är verkligen anmärkningsvärt. Vi har den här intervjun på band, jag har lyssnat på den, och det är Magdalena Andersson som för Jönsson på tal. Sedan ställer DN:s reporter helt naturligt följdfrågor kring det som Andersson för fram om hans finansiering, säger Anna Åberg, redaktionschef på Dagens Nyheter, till Expressen.

På fredag morgon står Andersson på sig när hon intervjuas av P1 Morgon.

– Jag säger bara att jag tycker det är viktigt när man vidarebefordrar information att man också har koll på vad som är grunden till den. Det här är inte vilken enskild debattör som helst, statsministern har varit med i hans program, så det är en högprofilerad debattör, säger S-ledaren i programmet.

Läs även: Henrik Jönsson svarar på Strandhälls lögnanklagelse: ”S är väldigt trängda och besvärade”

Läs även: Henrik Jönsson ”Jag kanske kan ge de här lite tjocka journalist-tjommarna en match”

Läs även: ”Kontroversiell” Henrik Jönsson bland ersättare till Teodorescu i SVT

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag