Hård kritik mot Biden: ”Ger grönt ljus till Putin”

Joe Biden under ett tal i januari. Bild: Public Domain.
  • Torsdag 20 jan 2022 2022-01-20
E-post 144

USA:s president Joe Biden får hård kritik för de oklara besked som lämnades under onsdagens pressträff om Ukraina. Under pressträffen antydde Biden att Nato är splittrat och kan komma att acceptera ”mindre intrång” i Ukraina.

– Det är en sak om det är ett mindre intrång och det slutar med att vi måste bråka om vad vi ska göra och inte göra. Men om de faktiskt gör vad de är kapabla att göra med de styrkor som samlats vid gränsen, det kommer bli en katastrof för Ryssland om de invaderar Ukraina ytterligare, sade Biden.

När Biden fick frågan om vad han menade med ”ett mindre intrång” svarade han att gränsen går vid att ryska styrkor går över gränsen och dödar ukrainsk militär. Men sedan upprepade Biden att Nato är splittrat.

– Det beror på vad han (Putin) gör, i vilken mån vi får fullständig enhet i Nato. Det är väldigt viktigt att vi håller alla i Nato samspelta. Det är vad jag ägnar mycket tid åt, och det finns skillnader, sade han och fortsatte:

– Det finns skillnader i Nato när det gäller vad länderna är villiga att göra, beroende på vad som händer.

Läs även: Biden innan Kabuls fall: ”Talibanerna är inte den nordvietnamesiska armén”

Bidens uttalanden får hård kritik. En ukrainsk tjänsteman säger till CNN att blev ”chockerad över att USA:s president Boden gör skillnad mellan intrång och invasion” och antyder att ett mindre intrång inte skulle leda till sanktioner.

– Det här ger grönt ljus till Putin att gå in i Ukraina när han vill, säger tjänstemannen.

På Twitter var kritiken hård mot presidentens uttalanden.

I en pressrelease från Vita Huset efter pressträffen skrev pressekreterare Jen Psaki att ”om några ryska militära styrkor rör sig över den ukrainska gränsen är det en ny invasion, och kommer bemötas med en snabb, sträng och enad respons från USA och våra allierade”.

”President Biden vet också från lång erfarenhet att ryssarna har flera medel för aggression utöver militärt agerande, inklusive cyberattacker och paramilitära taktiker. Och han bekräftade idag att sådan rysk aggression kommer bemötas med en bestämd, motsvarande och enad respons” skriver Psaki vidare.

Läs även: Biden står fast vid beslutet att lämna – skyller på Trump och afghanska militären

Läs även: SNUBBEL-TRUBBEL: Biden ramlade tre gånger när han skulle gå planet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag