Hård kritik mot polisen – attackerade fotbollsfans med pepparspray

Bild: Faksimil Twitter
  • Torsdag 7 okt 2021 2021-10-07
E-post

SOLNA Kritiken mot Stockholmspolisen är hård efter söndagens fotbollsderby i allsvenskan mellan AIK och Djurgården. Filmer som sprids på sociala medier visar hur polisen till synes oprovocerat attackerar en stor grupp supportrar vid Solna station med pepparspray.

På en film av händelsen ser man bland annat hur poliser pepparsprayar en man som står passiv i ett hörn, och hur de omringar en stor grupp supportrar och sprayar mot dem urskillningslöst, till synes utan anledning.

Läs även: Polis döms för mutbrott – ville ha billiga tågbiljetter i utbyte mot hjälp

Enligt polisens föreskrifter ska pepparspray inte användas mot folksamlingar utan riktas mot enskilda individer, men även då med hänsyn till risken ”att andra personer än den eller dem mot vilken åtgärden är riktad träffas av sprayen”.

Av filmerna framgår även att poliserna dolde sina identifikationsnummer genom att fälla upp kragarna under angreppet på supportrarna.

– Efter att någon kastat en bengal blev det väldigt hätsk stämning. Förmodligen ville polisen gripa någon i samband med detta. Jag förstår att de ville reda ut vem som kastade bengalen men detta var en överreaktion, säger en supporter till SVT.

”I samband med ingripandet har polisens våldsanvändning ifrågasatts och polisen har därför valt att anmäla händelsen till särskilda utredningar, SU” skriver polisen till SVT. Eftersom händelsen utreds vill polisen inte kommentera det hela ytterligare.

Polisen har även öppnat en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman i samband med händelsen.

Djurgårdssupportern ”Klara”, som egentligen heter något annat, säger till sajten Fotboll Sthlm att hon blev misshandlad av polis under angreppet på supportrarna.

– Det kom poliser som rusade ner för rulltrappan. Eftersom det var fullt i rulltrappan kunde vi inte flytta oss och då tryckte en kvinnlig polis till min kompis ganska aggressivt. Då ropade jag åt polisen att sluta och försökte ställa mig emellan och då rev hon tag i mitt hår och tryckte, drog ner mig, säger hon till sajten.

– Jag föll, men mina kompisar som stod längre ner fångade upp mig. Hade de inte stått där hade jag nog slagit i bakhuvudet. Det var jätteobehagligt, säger ”Klara”.

På filmen som spridits ser man hur supportrar reagerar på en händelse i rulltrappan innan polisen går till angrepp med pepparspray och stänger in supportrarna. Även Klara blev instängd och nedsprayad.

– Poliser puttade iväg oss till utgången av perrongen där det stod en massa poliser som blockerade vägen ut. Samtidigt kom det poliser bakifrån. Vi var helt omringade och så sa de åt oss att vi skulle sitta ner. Men det spelade ingen roll vad man gjorde, de sprejade på alla med pepparsprej, säger hon.

Läs även: Mathiasson: Varför så tyst om polisvåldet i Australien?

Enligt Klara var det en kvinnlig polis som drog henne i håret.

– Det var en kvinnlig polis som sprejade jättemycket när hon kom ner. Men hon hade nackskyddet uppfällt så man kunde inte se numret på hjälmen, säger Klara.

Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna uppger att man på onsdagen lämnat in en  JO-anmälan mot polisen, som undertecknats av 243 privatpersoner. I ett inlägg på sin sajt publicerar Järnkaminerna ett antal vittnesmål från personer som var på plats och uppger sig ha utsatts för polisvåld.

Filmklipp på händelsen har lett till hård kritik mot polisens agerande på sociala medier.

Även Fredrik Brokopp, som är ordförande för polisförbundet i nordvästra Skåne, är kritisk till polisens agerande.

Läs även: Fransk polis sköt gummikulor mot illegala migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag