Fransk polis sköt gummikulor mot illegala migranter

Syriska och irakiska migranter kommer till Lesbos 2015. Bild: Ggia/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 2 okt 2021 2021-10-02
E-post

DUNKIRK Fransk polis har använt gummikulor mot illegala migranter som försökt ta sig över från Frankrike till Storbritannien med en båt, rapporterar Daily Mail. Det hela utspelade sig i närheten av Dunkirk i Frankrike, en hamnstad tidigare mest känd för den brittiska arméns evakuering under andra världskriget.

Det var tidigt på morgonen den 22 september som åtta migranter bar en jolle mot vattnet vid den franska kusten. Avsikten var att ett fyrtiotal migranter skulle ta sig över engelska kanalen i jollen.

Läs även: Tusentals haitiska migranter insläppta i USA

Men fransk polis ingrep genom att avfyra gummikulor mot migranterna. Två migranter träffades och togs till sjukhus. En av dem sköts i handen och 24-åriga Juanro Rasuli träffades i benet. De skjutna migranterna får vård på ett sjukhus i Dunkirk.

– Tre eller fyra poliser kom i ett fordon. En polisman sköt Juanro Rasuli från nära håll. Jag minns inte hur många gånger dom sköt gummikulor, säger en migrant som kallar sig Muhammed till Daily Mail.

– När polisen såg oss, ropade de stanna, vi stannade och de sköt fortfarande på oss. Så vi sprang så gott vi kunde, säger Muhammed.

Skottlossningen ägde rum 8 kilometer från Grande Synthe, en förort till Dunkirk där hundratals migranter lever i läger i väntan på att ta sig på båtar över till Storbritannien.

Franska myndigheter menar att deras strandpatruller enbart använder våld när det är ”proportionerligt” och när poliser är i fara för en ”allvarligt fientlig situation”.

I år har över 17 000 migranter tagit sig över engelska kanalen till Storbritannien, och Storbritanniens inrikesminister Priti Patel har hotat med att stoppa bidrag på 54 miljoner pund från Storbritannien till Frankrike för strandpatrullering om Frankrike inte lyckas stoppa migranterna.

Läs även: Diktatorns angrepp fortsätter – rekordmånga illegala migranter till Polen

Läs även: Macron: EU måste stoppa vågen av migranter från Afghanistan till väst

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag