Hård kritik mot S när nämndemän tvingas sluta: ”Ett svärdshugg mot hela rättssystemet”
Socialdemokraterna har tidigare rasat mot Richard Jomshof för att han kritiserat domar, vilket påstås hota rättsstaten. Men nu får S själva hård kritik efter att partiet tvingat två nämndemän att säga upp sig på grund av den kritiserade ”snippan”-domen.
– Det här är ett svärdshugg mot hela rättssystemet, ett flagrant övertramp, säger Stefan Blomquist, förbundsordförande för Nämndemännens riksförbund, till Expressen.
När Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, i slutet av december kritiserade en friande dom mot upploppsmakare i Rinkeby rasade flera ledande socialdemokrater mot Jomshof, som de menade undergrävde demokratin genom att kritisera en dom.
”Vi har ett rättsväsende, har du som justitieutskottets ordförande problem med det? Vad ser du framför dig som alternativ? Johmsof dömer??” skrev tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) till Jomshof.
Vi har ett rättsväsende, har du som justitieutskottets ordförande problem med det? Vad ser du framför dig som alternativ? Johmsof dömer??
— Annika Strandhäll (@strandhall) December 27, 2022
I en följande kommentar till Jomshofs partikollega Markus Wiechel skrev Strandhäll att ”Jag vill att justitieutskottets ordförande under pågående rättsprocess respekterar den och prövningen och inte beter som som en förutsägbar rasist.”
Jag vill att justitieutskottets ordförande under pågående rättsprocess respekterar den och prövningen och inte beter som som en förutsägbar rasist. Men jag förstår att ert parti har svårt att förstå detta. Hans röst betyder något och det verkar ni ringakta.
— Annika Strandhäll (@strandhall) December 27, 2022
Läs även: Vänstervrede mot Jomshof efter kritik mot upploppsdomen
Men efter den hårt kritiserade ”snippan”-domen, då hovrätten friade en man från barnvåldtäkt då de ansåg det oklart vad ordet ”snippan” betyder, gick Socialdemokraterna betydligt längre än till att kritisera domen på Twitter.
De två socialdemokratiska nämndemännen i fallet kallades nämligen till ett så kallat ”coachingsamtal” med ombudsmannen för partidistriktet i Göteborg, ett samtal som slutade med att de båda nämndemännen sade upp sig från sina uppdrag som nämndemän i hovrätten med omedelbar verkan.
Enligt partiledare Magdalena Andersson ska mötet enbart ha gått ut på att stötta nämndemännen.
– Det är naturligt att vi stöttar medlemmar som utsätts för väldigt, väldigt stor press, säger Magdalena Andersson till Expressen.
– Självklart ska man inte utöva påtryckningar, och den information jag fått är att man heller inte gjort det, fortsätter hon.
Även partiets rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi försvarar mötet med de båda nämndemännen.
– Det måste vara glasklart att nämndemän och domare är oberoende och självständiga i rättstillämpningen och dömandet, och vad jag förstått är det så partidistriktet i Göteborg också ser på frågan, säger han till Expressen.
Expressen: Ni brukar ju kritisera Polen och Ungern för bristande rättssäkerhet, men många tolkar detta som att ni lägger er i hur man dömt i det här fallet?
– Det beror ju alldeles på vad det varit för samtal. De uppgifter jag har fått tyder på att det inte varit den typen av samtal.
En av nämndemännen hörde emellertid av sig till Nämndemännens riksförbunds kansli med en utskrift av samtalet, som visade att mötet inte alls handlat om att ge stöd utan tvärtom syftat till påverkan.
– Jag vill inte lämna ut några detaljer men det kan jag säga, att det här bekräftar den bild vi fått i medier och det jag misstänkt från första stund, nämligen att det handlar om otillbörlig påverkan, säger Stefan Blomquist, förbundsordförande för Nämndemännens riksförbund, till Expressen.
– Det här är ett svärdshugg mot hela rättssystemet, ett flagrant övertramp. Nu är vi på ett sluttande plan och närmar oss andra länder i Europa med rättsväsenden som fungerar mindre bra, där man just har politisk påverkan. Jag blir väldigt orolig, säger Blomquist vidare till tidningen.
Att det, som Socialdemokraterna hävdar, skulle varit frågan om att lämna stöd till personen avfärdar Blomquist.
– Det håller ju inte medlemmen i fråga med om. Det här var inte att lämna stöd, det var att påverka medlemmen vilket ledde till att han begärde entledigande själv, som det hette officiellt, säger han.
Läs även: Jomshof sågar ”snippan”-domen: ”Min plikt som politiker”
Läs även: Åklagare i ”snippan”-målet överklagar till HD: ”Kände mig pressad att släppa sexuellt ofredande”