Hård kritik mot SVT efter dokumentär om influencer i blåsväder

Bild: Vogler/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 25 dec 2022 2022-12-25
E-post 469

SVT får hård kritik efter att man publicerat en dokumentärfilm om influencern Margaux Dietz under ett blåsväder i höstas. Många menar att SVT med dokumentären hjälper Dietz att ”tvätta sitt varumärke” efter skandalen då hon publicerade en film av en blodig och utslagen man utanför hennes lägenhet.

I höstas hamnade influencern Margaux Dietz i rejält blåsväder. Detta efter att hon den 3 november publicerade en film på sin Youtube-kanal om hur hon påträffat en blodig och utslagen man utanför sin lägenhetsdörr.

Dietz valde då att filma mannen medan hon skrattar och låter sin femåriga son peta på honom. Först efter att hon pratat med sin personliga tränare i telefon ringer Dietz polis. Polisen kunde bekräfta för medier att man omhändertagit en berusad man på adressen.

Läs även: Kritikstorm mot SVT-dokumentär om Soran Ismail: ”PR-Haveri”

Filmen fick hård kritik på sociala medier, och flera varumärken avbröt sitt samarbete med Dietz. På natten till fredag publicerade SVT en dokumentärfilm om händelsen från Dietz synvinkel med titeln ”Kan vi förlåta Margaux?”

Filmen utspelar sig medan händelsen uppmärksammas i medier, och Dietz får utrymme att uttala sig om kritiken hon utsätts för.

Filmen om Dietz får emellertid hård kritik på sociala medier, där många menar att SVT  lånar ut sig för att hjälpa Dietz att ”tvätta sitt varumärke”.

Sofia Manieri, projektledare på SVT Edit, försvarar dokumentären.

– Det vi ville göra var dels att ställa alla de frågor som vi och alla hade efter den publiceringen som hon gjorde, dels att följa efterspelet utifrån hennes perspektiv – att följa och skildra hur drevet, debatten, kritiken och hatet har påverkat henne. Det var det som vi syftade till att göra, och det har vi gjort med journalistisk integritet, säger hon till SVT Nyheter Kultur.

Läs även: SVT efter kritik mot kärnkraftsfilm: ”Hennes egna, ganska förvirrade, tankar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag