Harvard: ”Beror på sammanhanget” om uppmaning till folkmord på judar bryter mot regler

Bild: Public Domain
  • Fredag 8 dec 2023 2023-12-08
E-post 0

Presidenterna för både Harvard och University of Pennsylvania sade att det är en fråga om ”sammanhang” ifall uppmaningar till folkmord på judar bryter mot skolornas regler under ett kongressförhör om antisemitism på amerikanska universitet.

På tisdagen hölls kongressförhör med presidenterna för de prestigefyllda amerikanska ”Ivy League”-universiteten Harvard University, Massachusetts Institute of Technology (MIT) och University of Pennsylvania angående den ökande antisemitismen på amerikanska högskolor sedan Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober.

Förhören har väckt stor uppmärksamhet och ilska i USA sedan varken Harvards Claudine Gay, University of Pennsylvanias Liz Magill eller MIT:s Sally Kornbluth klarade av att fördöma uppmaningar till folkmord på judar.

– Det är ett beslut som beror på sammanhanget, sade exempelvis Magill när kongressledamoten Elise Stefanik (R-NY) frågade om uppmaning till folkmord på judar bröt mot University of Pennsylvanias regler, ett svar som fick stor uppmärksamhet på sociala medier i USA.

När Magill pressades på frågan, svarade hon att uppmaning till folkmord på judar kan betraktas som trakasserier ”om talet övergår i handling”.

– Handling som i att begå folkmord på judar?? Men tal är inte trakasserier? frågade en märkbart upprörd Stefanik som sedan pressade Magill ytterligare.

– Det kan vara trakasserier, sade en leende Magill till sist.

Även Harvards president Claudine Gay gav ett liknande svar på samma fråga.

– Det kan vara det beroende på sammanhang, sade hon.

– Vad är sammanhanget?

– Om det är riktat mot en individ, sade Gay.

Svaren ledde till hård kritik mot presidenterna, inklusive avgångskrav. ”De måste alla avgå i skam”, skrev exempelvis den Harvard-utbildade miljardären Bill Ackerman, som har judisk bakgrund, på plattformen X, medan Ross Stevens, VD för Stone Ridge Asset Management, hotade med att dra tillbaka en donation på 100 miljoner dollar om Liz Magill inte avgår som president för University of Pennsylvania.

I ett uttalande på onsdagen backar Magill från sina svar under kongressförhöret, som hon skyller på att hon fokuserade på yttrandefriheten när hon svarade på frågan.

– I det ögonblicket fokuserade jag på vårt universitets långvariga policies, i enighet med den amerikanska konstitutionen, som säger att enbart tal inte är straffbart, säger Magill och fortsätter:

– Jag fokuserade inte på, vilket jag borde gjort, det obestridliga faktumet att uppmaning till folkmord på det judiska folket är en uppmaning till det mest fruktansvärda våld människor kan begå.

Läs även: Hyllade Hamas – nu hånar klimatalarmisten fördömanden av terrorgruppen

Läs även: Bjöds upp av Greta på scenen – jämför Israel med Nazityskland och hyllar Hamas ”motstånd”

Läs även: Zara Larsson jämför Hamas med Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag