HD stoppar turk-utlämning

Bild: Public Domain/Patrik Svedberg
  • Fredag 14 jul 2023 2023-07-14
E-post 0

Högsta Domstolen stoppar den utlämning som Turkiet begärt av två turkiska medborgare till landet. Enligt Turkiet är personerna medlemmar av en väpnad terrororganisation, vilket vill säga den så kallade Gülenrörelsen. De brottsliga gärningar de påstås ha gjort sig skyldiga till är att de laddat ned och använt en mobilapp som används av rörelsens medlemmar.

Högsta Domstolen konstaterar att det inte utgör ett brott i Sverige att ladda ned och använda mobilappen i fråga, vilket innebär att villkoret om dubbel straffbarhet – det vill säga att brottet är olagligt i både Sverige och det land som kräver utlämning – inte uppfylls.

Gülenrörelsen är en muslimsk rörelse som tidigare var lierad med Erdogans parti AKP mot den sekulära turkiska eliten. På senare år har emellertid AKP och Gülenrörelsen hamnat i konflikt, där Gülenrörelsen bland annat anklagas för att ligga bakom kuppförsöket mot Erdogan 2016. Rörelsen är terrorstämplad i Turkiet, Pakistan, Gulfstaterna och på norra Cypern, men inte i EU.

Domen riskerar att bli ett bakslag för regeringen, som under Nato-toppmötet i Vilnius fick ett löfte från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om att Sverige kommer att släppas in i Nato av Turkiet.

Efter mötet sade emellertid Erdogan att Sveriges Nato-ansökan inte kommer godkännas förrän det turkiska parlamentet församlas igen efter ett två månader långt sommaruppehåll.

– Just nu är parlamentet sommarstängt i två månader. Vi kan inte återöppna parlamentet under dessa två månader, säger Erdogan enligt Expressen.

Erdogan betonade att förhandlingarna om det svenska medlemskapet handlat om Sveriges fortsätta arbete mot ”terrorism”, vilket för Turkiets del framförallt innebär Gülenrörelsen och kurdiska PKK. 

– Sverige kommer att presentera en fädplan som kommer att omfatta frågor i kampen mot terrorism, säger Erdogan.

Erdogan tog även upp de internationellt uppmärksammade koranbränningar som skett i Sverige.

– De fruktansvärda attackerna mot våran heliga bok Koranen var inte godkända av den svenska regeringen.  Vi har noterat det. Vi förväntar oss att de inte tolererar hat som gör miljoner muslimer arga, säger Erdogan.

Regeringens förhandlingar med Turkiet får hård kritik av före detta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som under sin tid som politisk vilde i riksdagen förhandlade fram ett för Turkiet provocerande stöd till kurdiska organisationer för att stödja Magdalena Andersson (S) som statsminister.

– Jag skäms över Sverige, säger Kakabaveh i en intervju med TV4 Nyheterna.

– Varken Kristensson eller Stoltenberg vet om Erdogan kommer släppa in Sverige eller inte, för han är världens mest lättkränkta president. Han kan ändra sig när som helst, om någon bränner en bok eller en Koran eller vad som helst, säger hon vidare.

– Vi är naiva och rädda. Den här rädslan för islamofobi. Jag skulle aldrig personligen bränna en bok, vare sig om den är religiös eller politisk. Men om provokatörer gör det varför ska en regering böja sig för Erdogan, och fördöma koranbränningen, när vi vet att vår yttrandefrihet går före allt annat? säger Kakabaveh.

Läs även: Erdgogans nya krav: Öppna vägen in i EU

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag