Helle Klein föreslår strejk mot SD: ”Ta ut alla invandrare en dag från deras arbeten”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Fredag 7 okt 2022 2022-10-07
E-post 851

LO-förbundet Byggnads kommer etablera kontakt med SD, och LO:s ordförande Susanna Gideonsson är inne på samma linje. I torsdagens Aktuellt tonar den tidigare Aftonbladetprofilen Helle Klein, numera chefredaktör på Dagens Arbete, ned kontakterna mellan LO och SD och föreslår att LO tar ut alla invandrare i strejk.

Fackförbundet Byggnads kommer etablera kontakt med Sverigedemokraterna och dess företrädare i riksdagen, uppger ordföranden Johan Lindholm till Expressen.

– De är med och styr landet nu. Jag kommer åka till riksdagen och driva mina medlemmars intressen, säger han till tidningen.

Läs även: Facklig kurs var valpropaganda: ”Om du inte röstar S har du inget här att göra”

Byggnads blir det första LO-förbundet att etablera kontakt med SD, men LO:s ordförande Susanna Gideonsson är inne på samma linje som Lindholm.

– Vi har ett parlamentariskt läge där vi kommer att prata med den tillkommande regeringen. Precis som alltid kommer vi att prata med partierna vid makten i frågor som är viktiga för LO-förbundens medlemmar, säger hon till SVT.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård menar däremot att man inte behöver ha kontakter med SD, då partiet av allt att döma inte kommer få några ministerposter.

– De anser sig behöva påverka utskotten – vi påverkar på ministernivå. Vi drar kanske lite olika slutsatser, säger hon till SVT.

Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, tonar ned att LO samtalar med SD, och föreslår att man tar ut ”alla invandrare” i en endags-strejk mot partiet när hon debatterar Folkbladets chefredaktör Widar Andersson i Aktuellt.

– När det gäller invandringsfrågan så skulle det kunna vara piggt om LO gjorde en politisk strejk, säger Klein.

– Det ligger ju inte riktigt för svensk fackföreningsrörelse, men man kunde ta ut alla invandrare en dag från deras arbeten. Då skulle Sverige stanna. Så skulle man se hur mycket det hade betytt.

Läs även: Facken sluter upp bakom Löfven: ”Denna politik behöver fortsätta”

Läs även: SD-politiker petad från fackuppdrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag