”Helt öppna gränser” – Fi:s nya partiledare vill stoppa alla utvisningar

Gita Nabavi, ny Fi-ledare. Foto: Oscar Wettersten
  • Söndag 25 feb 2018 2018-02-25
E-post 1414

MALMÖ På Feministiskt initiativs (Fi) valkonferens på lördagen valdes en ny partiledare jämte Gudrun Schyman. Gita Nabavi ska ta Fi in i riksdagen med målsättningen att helt öppna upp Sveriges gränser.
– Jag tycker att det är jättekonstigt att utvisa människor, säger hon.

Då förra partiledaren Victoria Kawesa lämnade sin post i höstas behövde Fi en ny företrädare jämte Gudrun Schyman. Det blev stockholmaren Gita Nabavi – den enda kandidaten till posten.

Partiet har legat under två procent i opinionsmätningar och nu går man till val på höjda skatter, sänkt arbetstid och mindre pengar till försvaret, rapporterar SVT.

– De frågor jag brinner för är arbetstidsförkortning och en human asylpolitik, sade Gita Nabavi i sitt första tal som partiledare.

– Helst skulle jag se att vi har helt öppna gränser, att ingen utvisas, vi jobbar åt det hållet, säger hon till SVT.

Vill ha värld utan gränser

För Expressen utvecklar hon resonemanget:

– Vårt långsiktiga mål är att Sverige ska ha öppna gränser. Det är något vi ser att hela världen behöver ha. Vi har många människor på flykt och det kommer vara fler som flyr så småningom. Vi har faktiskt möjlighet att ge människor ett värdigt mottagande. Vi har råd att göra det och har avsatt pengar för det i vår statsbudget. Men vi ser också att det är ett långsiktigt projekt. Det är inget vi gör i morgon.

Det spelar heller ingen roll för Nabavi om det rör sig om mördare och terrorister – ingen ska utvisas.

– Jag tycker att det är jättekonstigt att utvisa människor. Det är märkligt att vi inte pratar om var vi då ska placera alla människor vi vill utvisa. Ska vi också utvisa människor som råkar vara födda här eller inte är födda här? Det är ett sluttande plan. Varför gör vi skillnad på folk och folk. Är inte människor människor? säger hon till Expressen.

Tar sig Fi över fyraprocentsspärren i nästa val?
3729 röster (se resultat)

Läs även: ”Identitet före kompetens” – intern kritik mot Fi:s riksdagslista

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag