”Identitet före kompetens” – intern kritik mot Fi:s riksdagslista

Feministiskt Initiativs ena partiledare, Gudrun Schyman. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
  • Lördag 24 feb 2018 2018-02-24
E-post 604

MALMÖ I helgen har Feministiskt initiativ (Fi) konferens i Malmö där partiledare och valplattform samt riksdagslista ska sättas. Men nu får valberedningen kritik för att riksdagskandidaterna har valts ut baserat på identitet och inte kompetens.

Det är vänstertidningen Dagens ETC som har talat med företrädare för Fi. De flesta vill vara anonyma men vissa är öppna med kritiken mot valberedningens identitetsfokus.

På kandidatlistan inför riksdagsvalet finns flera nya namn i topp medan mer erfarna profiler har hamnat längre ner. Det beror enligt kritikerna på att man har värdesatt identitet – exempelvis hudfärg, kön och sexuell läggning – före kompetens.

– Valberedningen ägnar sig åt utrensning, säger en person som själv står på listan, till Dagens ETC.

– Identitet går före dokumenterad kompetens och för partiet viktig expertkunskap. Ja, det verkar gå före allt, säger en annan person som står nära partiledningen.

En som är öppen med sin kritik heter Andreas Pettersson och har haft olika roller inom partiet. Han menar att valberedningen har ”snöat in på upplevd identitet”.

– Det kan vara relevant, men det kan inte vara det enda om man ska kunna bedriva valrörelse och bilda riksdagsgrupp.

Schyman kan inte förkroppsliga antirasism

– Om någon självidentifierar sig som trans eller icke-svensk, då ska den automatiskt vara en legitim företrädare för denna identitet. Det blir för ytligt. Alltså, det behöver inte vara fel. Men i ett valberedningsarbete kan det vara ett intresse bland många, inte det enda. Nu har de tagit fram en lista som motiveras med ett identitetspolitiskt, inte särskilt raffinerat tugg, säger Andreas Pettersson.

Dagens ETC frågar en valberedare, Zakia Khan, vad det egentligen är som Fi:s riksdagslista ska spegla.

– Om vi pratar om till exempel migrationspolitik, då behöver vi personer med egen erfarenhet av migration på listan. När vi pratar om miljöpolitik är det inte viktigt om det är en vit eller icke-vit person, men när det gäller ungdomspolitik vill vi ha unga personer. Du ska ha erfarenhet av att ha bott i glesbygd för att tala om glesbygdspolitik. En same ska tala om samers situation. Vi försöker göra plats för dem som inte får plats i andra partier. Och när det gäller antirasism måste det finns personer som själva har erfarenheter av att ha varit utsatta för rasism. Då är det en fantastisk tillgång för Fi att ha en politiker som Soraya Post (EU-parlamentariker för Fi), eller förra partiledaren Victoria Kawesa som utifrån egna erfarenheter kan förkroppsliga antirasistisk feminism på ett sätt som Gudrun Schyman aldrig kan göra.

Partiledaren Schyman vill inte ge någon kommentar till Dagens ETC om den interna kritiken.

– Jag recenserar inte valberedningens förslag, säger hon.

Läs även: Fi-politiker ville åka på spa-resa till Auschwitz – Skyller kritik på nazister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag