Henrik Jönsson på silverplats i förtroendemätning

Bild: Jens Nordström
  • Torsdag 7 mar 2024 2024-03-07
E-post 0

Youtubern och debattören Henrik Jönsson, som nyligen hamnade i rampljuset efter att han misstänkliggjordes av S-ledaren Magdalena Andersson i en intervju med DN, är den mediepersonlighet som näst flest svenskar har förtroende för enligt en ny mätning.

Medieakademin, en ideell förening ”som vill fördjupa mediedebatten och skapa mötesplatser för att öka förståelsen om hur medier påverkar samhället”, har publicerat sin uppmärksammade förtroendemätning årligen sedan 1997.

I mätningen undersöks svenskarnas förtroende för olika medier, företag, politiska partier och personer, och i årets mätning lyckas youtubern och debattören Henrik Jönsson knipa silverplats, strax efter rikskände kriminologen Leif GW Persson, i kategorin ”uppskattade personer i media”.

Mätningens respondenter har fått svara på frågan ”finns det någon eller några personer verksamma inom svensk press, radio, tv eller sociala medier som du särskilt uppskattar”.

Av mätningens 1 264 respondenter har 377 besvarat frågan med ett namn, och av dem har 6,7 procent angett Henrik Jönsson som en favorit. Det är bara 0,2 procentenheter mindre än Leif GW Persson, som får 6,9 procent.

På bronsplatsen bakom Henrik Jönsson återfinns TV 4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson med 6,0 procent, följd av SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson med 5,0 och kriminalreportern Diamant Salihu med 4,3.

– Det är förstås mycket hedrande att hamna på Förtroendebarometerns andraplats, och jag tänker göra mitt yttersta för att förtjäna denna hedersbetygelse, säger Henrik Jönsson till Nyheter Idag.

Tror du att Magdalena Anderssons uppmärksammade påhopp har påverkat förtroendet för dig?

– Anderssons misstänkliggörande framstår sannolikt så märkligt och olämpligt att det istället stärkt min trovärdighet och närvaro i samhällsdebatten, men jag tror inte detta är hela förklaringen till min höga placering. Mina videokrönikor har vuxit under en längre tid, och har en större publik än någonsin. Bara under februari månad hade min kanal nära en miljon visningar.

–  I min mening påvisar detta något som politiker, medieutredare med flera verkar missa – nämligen att den mediala mångfalden inte alls är hotad, eftersom vi är många som har stort kommunikativt genomslag men som ännu inte räknas som riktiga ”medier”.

År 2024 har verkligen börjat i full fart för dig. Vad händer härnäst?

–  Nu hoppas jag få göra en intervju med GW, som är den ende som slår mig popularitetsmässigt!

Läs även: Magdalena Andersson sågas efter påhopp på Henrik Jönsson

Läs även: Henrik Jönsson svarar på Strandhälls lögnanklagelse: ”S är väldigt trängda och besvärade”

Läs även: Henrik Jönsson gör ny talkshow: ”Riktiga entreprenörer är krigare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag