Högeranarkist vann valet i Argentina

Bild: Vox España/CC0
  • Måndag 20 nov 2023 2023-11-20
E-post

Anarkokapitalisten och ekonomiprofessorn Javier Milei, som gått till val på att bland annat avskaffa centralbanken och ersätta valutan med dollar, vann presidentvalet i Argentina på söndagen.

– Återuppbyggnaden av Argentina börjar i dag, säger Milei i sitt segertal enligt SVT.

Milei hade fått 56 procent när 92 procent av rösterna räknats. Hans utmanare, mittenpolitikern och nuvarande finansministern Sergio Massa, hade då fått 44 procent och erkände sig besegrad.

– Självklart är resultaten inte vad vi förväntade oss. Jag har kontaktat Javier Milei för att gratulera honom, sade Massa i ett tal till sina anhängare på valvakan.

Argentina har under en längre tid lidit av en allvarlig ekonomisk kris, med en inflation på 150 procent, vilket tros ha bidragit till att outsidern Milei vann presidentvalet.

Mileis okonventionella framträdanden under valkampanjen har väckt stor uppmärksamhet både i Argentina och internationellt, och fått många att jämföra honom med USA:s tidigare president Donald Trump.

Trump har gratulerat Milei till valsegern på sin egen plattform Truth Social. ”Jag är väldigt stolt över dig. Du kommer att göra Argentina stort igen!” skriver Trump till den nyvalde argentinska presidenten.

Även Brasiliens president Lula da Silva och Chiles president Gabriel Boric har gratulerat Milei på plattformen X, där olika användare efter att valet avgjorts sprider flera filmer som visar Mileis okonventionella stil.

I en av filmerna viftar Milei med den anarkokapitalistiska flaggan och uppmanar ”vänsterblivna” att köra upp staten ”i sin morsas fitta”.

I en annan film visar Milei vilka ministerium han planerar att avskaffa som president, vilket är de flesta.

Läs även: Bolsonaro fördömer stormningen av brasilianska kongressen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag