Högg ihjäl pistolbeväpnad inkräktare – slipper åtal för mord

Foto: Patrik Svedberg
  • Lördag 19 aug 2023 2023-08-19
E-post 0

Den man som högg ihjäl en pistolbeväpnad rånare i sitt hem i Malmö i februari i år kommer inte åtalas för mord, rapporterar Sydsvenskan.

Det var den 21 februari i år som Jesper och hans vän lagade lunch i deras gemensamma lägenhet på Baltzarsgatan i Malmö när det knackade på dörren. Utanför stod två män i hantverkarkläder, som hade bokat tid för att titta på lägenhetens ventilation.

Men plötsligt drog männen fram var sitt vapen, en pistol och en hammare, och tvingade ned Jesper och hans vän på knä i lägenhetens kök.

– Den ene satte en pistol mot mitt huvud och frågade om jag ville dö. Han skrek ”få hit din mobil” och ”var är era grejer”. Sen slog de min vän så att han började blöda från munnen, berättar Jesper för Sydsvenskan.

Medan den ena rånaren genomsökte lägenheten stod den andra på vakt vid Jesper och hans vän i köket. Då slet Jespers vännen till sig en kniv och gick till attack mot rånarna.

Båda rånare blev knivskadade, och påträffades utomhus på Baltzarsgatan. Den ena rånaren, som nyligen släppts från ett fängelsestraff för vapen- och narkotikabrott, avled av sina skador, och när lägenheten stormades av polisens insatsstyrka greps Jesper och vännen som misstänkta för mord.

De släpptes från arresten två dagar senare, men misstankarna om mord kvarstod.

Men nu har åklagaren Elena Severin beslutat att lägga ned misstankarna mot både Jesper och hans vän eftersom båda bedöms ha agerat i nödvärn.

– Redan efter gripandet kom en förklaring från dem om vad som hänt på platsen. Sen har vi utrett och tittat på vad som kommit fram i förhör och vilken typ av skador som lett till att personen avlidit, säger hon till Sydsvenskan.

Sydsvenskan: Hur kommer det sig att det tagit ett halvår att slå fast detta?

– Det rör sig om allvarliga misstankar. Då vill jag ha allt klart innan jag fattar ett sådant beslut. I juli kom de sista utlåtandena från NFC, Nationellt forensiskt center, säger Elena Severin.

För Jesper, som lämnar Malmö och Sverige, kommer beskedet som en lättnad.

– Jag har gått runt med en ordentlig stress över att riskera att straffas för något jag inte har gjort, att dömas för mord. Samtidigt så är känslan att det här kunde ha gått mycket snabbare. Och stödet vi fått har varit obefintligt, säger han till Sydsvenskan.

Den överlevande rånaren och en kumpan som misstänks för att ha skjutsat rånarna till platsen kommer inom kort åtalas för rånförsöket.

Läs även: Uppgift: rånare knivskars till döds

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag