Hollande lovar riva Calaislägret men möter nya protester

Flyktinglägret i Calais från ovan. Foto: Malachybrowne/Wikimedia commons
  • Måndag 26 sep 2016 2016-09-26
E-post 121

FRANKRIKE Nu lovar Frankrikes president Hollande att det ökända flyktinglägret i Calais ska rivas. Men presidentens föreslagna lösning har redan mötts av protester.

Vid ett besök i Calais lovade president Francois Hollande att lägret ska rivas ”totalt och slutgiltigt”. Flyktingarna ska flyttas till nya, mindre läger över hela Frankrike.

– Från och med nu är vår målsättning klar – att garantera säkerheten för Calais invånare, upprätthålla allmän ordning och se till att förhållandena för migranter och flyktingar är anständiga, sade Hollande vid ett tal i den franska kuststaden på Måndagen.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat har bland annat affärsidkare, yrkeschaufförer och bönder demonstrerat mot lägret som de anser utgör ett hot mot deras näringsverksamheter.

Nu lovar alltså Hollande att vidta åtgärder. Men även dessa väcker kritik. Hollandes plan är nämligen att de över 7000 migranterna i Calais ska spridas ut i nya läger över hela Frankrike. Under lördagen demonstrerade ett tusental människor i Versailles mot planerna på att förlägga tre läger i kommunen.

Borgmästaren i Louveciennes, där ett läger planerats, sade att planen kommer ”orsaka problem” och uppmanade till fortsatta protester.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag