Hoppa käpphäst – polisen jobbar ”trygghetsskapande” i Gottsunda

Foto: Facebook/Polisen
  • Måndag 14 okt 2019 2019-10-14
E-post

UPPSALA Polisen i Uppsala blev nyligen utsatta för stenkastning i samband med att Sverigedemokraterna kampanjade mot ett islamiskt center i Stenhagen. I ett videoklipp på Facebook visar nu en del av Uppsalapolisen upp ”sina talanger” i käpphästhoppning i stadsdelen Gottsunda.

Uppsalapolisens grupp Gottsundagruppen deltog i Idrottens dag som arrangerades i Gottsunda den 5 oktober. En film där en av poliserna i full uniform inför publik springer runt en hinderbana med en käpphäst har lagts upp på Uppsalapolisens Facebooksida.

”Måndag morgon och regn… då kanske detta filmklipp kan pigga upp!”, skriver Uppsalapolisen.

Gottsundagruppen ska enligt egen utsago arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande.

”Arbetet är långsiktigt och bygger mycket på att skapa kontakt och relationer med de som bor och verkar i området”, skriver Uppsalapolisen.

Gottsunda är ett av 22 områden i Sverige som pekas ut som ”särskilt utsatt område” av polisens nationella operativa avdelning, NOA. Det finns även en lindrigare kategori, ”utsatt område”.

Det som kännetecknar ett särskilt utsatt område är enligt NOA:

• Parallella samhällsstrukturer.
• Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag.
• Obenägenhet hos befolkningen att delta i rättsprocesser.
• Våldsbejakande religiös extremism.

Gottsunda präglas av en hög invandring, hög arbetslöshet och högt bidragsberoende enligt Uppsala kommun.

Under sommaren har flera våldsbrott skett i eller kring Gottsunda. Bland annat ett mordförsök den 21 augusti då en man i 25-årsåldern sköts med flera skott och hittades på en parkering i ett bostadsområde. Under sommaren var det skottlossningar och knivhuggningar i stadsdelen.

Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S) har lovat att Gottsunda ska bort från listan över särskilt utsatta områden innan valet 2022.

 

Tidigare har Nyheter Idag rapporterat om hur polisen försökt skapa relationer med de boende i ett annat problemområde – Brandkärr i Nyköping.

Bland annat bjöd polisen vid ett event upp till lek i hoppborg med de boende. Bilder från eventet – som polisen själva lagt upp – visar också hur poliser uppträder för de boende genom att slåss med varandra i gladiatorkampen.

Läs även: Upplopp i radikaliserade Brandkärr – trots polisens strategi med hoppborg och dialog

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag