Hot och våld mot vårdpersonal – nu ska anonyma namnbrickor testas

Genrebild. Foto: Flickr
  • Onsdag 28 mar 2018 2018-03-28
E-post 364

STOCKHOLM Nyheter Idag har tidigare skrivit om att Moderaterna i Stockholms landsting vill sätta in larmbågar på akutmottagningar. Nu kommer nästa förslag för att öka säkerheten på sjukhusen – anonyma namnbrickor.

Mitt i Stockholm rapporterar att vårdpersonal får motta hot och våld från patienter och anhöriga. Ett sätt att få personalen att känna sig tryggare är att låta de ha anonyma namnbrickor.

– Det är inte alltid uttalade hot, utan det kan vara någon som tittar noga på namnskylten och säger ”Aha, så du heter…”, säger Åsa Persson, akutsjuksköterska på Danderyds sjukhus, till Mitt i.

– Eller så tar de upp mobilen och fotograferar, eller filmar, säger kollegan Linda Fantenberg.

Många på länets akutmottagningar har redan för vana att tejpa över sitt efternamn. Peter Carpelan (M) är personallandstingsråd och menar att anonyma namnskyltar för alla är ett sätt att öka tryggheten.

– Vi snabbutreder frågan och inför det på prov här under våren. Förnamn och titel ska vara kvar på namnbrickan, men sedan kan man ha ett identifieringsnummer, som polisen har, säger Peter Carpelan.

Kroppskameror och larmbågar är två andra lösningar som Moderaterna i landstinget redan har föreslagit, samt en särskild straffskala för hot och våld mot samhällsviktiga funktioner eller personer.

Läs även: Efter skjutningarna – M vill sätta in larmbågar på akuten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag