Houellebecq försökte stoppa porrfilm – förlorar rättstvist

Michel Houellebecq. Bild: Youtube
  • Onsdag 29 mar 2023 2023-03-29
E-post 0

Porrfilmen som Michel Houellebecq spelade in för ett nederländskt konstnärskollektiv kommer fortfarande att få visas som planerat. Det beslutar en domstol i Amsterdam efter att den franske succéförfattaren försökt att stoppa filmen.

Det var på tisdagseftermiddagen som domstolen gav konstnärskollektivet Kirac rätt att släppa filmen, som går under namnet Kirac 27. De väljer därmed att gå emot Houellebecqs fru Qianyun Lysis som ville stoppa filmen och den trailer som i februari publicerades på kollektivets webbsida men sedan dess tagits ner, rapporterar The Guardian.

Läs även: Succéförfattare gör porrdebut – 66 år gammal

Enligt domstolsbeslutet hade idén att spela in en experimentell porrfilm med Houllebecq först presenterats för regissören Stefan Ruitenbeek av författarens fru vid en middag i Paris hösten 2022. Syftet med filmen var att motverka författarens dysterhet.

I en mejlkonversation hade Ruitenbeek och Houellebecq sedan börjat diskutera filmens innehåll. Planen var att distinktionen mellan fiktion och verklighet skulle suddas ut för att spela ett spel med författarens fienders ”otäcka paranoia”.

December månad anlände författaren till Amsterdam där han skrev under ett kontrakt för att medverka i en film som ”kanske eller kanske inte inkluderar explicit innehåll”.

Den enda restriktionen i överenskommelsen var att filmen inte skulle visa Houellebecq och hans genitalier i samma bild. Detta för att få tittarna att spekulera i huruvida det verkligen var han som deltog i sexscenerna eller om det var någon annan.

Förklaringen: Full vid påskrivning

Tre dagar innan inspelningen var tänkt att sluta, den 23 december, lämnade emellertid författaren projektet efter meningsskiljaktigheter med regissören, vilket han skrivit om i en text på sin webbsida.

Till domstolen i Amsterdam menar Houellebecq att han vid tiden han skrivit på kontraktet kämpat med en allvarlig depression och att han hade druckit flera glas vin.

Domstolen lägger emellertid ingen vikt vid det påståendet och menar att det behövs ett läkarintyg för att den invändningen ska vara giltig. Därtill ifrågasätter de om han hade druckit vin före eller efter påskrivningen av kontraktet.

Tidigare i månaden nekade även en domstol i Paris till Houellebecqs stämningsansökan i vilken författaren menar att filmens trailer kränkt hans ära, skadat hans privatliv och spridit lögner om hans fru.

På grund av rättstvisterna har premiären för Kirac 27, som var tänkt att släppas den 11 mars, skjutits upp. Regissören Stefan Ruitenbeek säger att den slutgiltiga versionen nu förväntas ha premiär i maj. Filmen kommer även att beröra bråket med författarstjärnan.

– Det har alltid varit min intention att göra ett konstverk med integritet. Förhoppningsvis är Michel nöjd med resultatet, säger Ruitenbeek i ett uttalande.

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq är Frankrikes största författare. Han är också ofta inblandad i kontroverser och har, ända sedan det internationella genombrottet med Elementarpartiklarna (1998), varit ett ständigt föremål för debatt.

Houellebecqs böcker berör ämnen som sex, religion, politik, kloning och depression. Hans senaste roman Förinta kom ut 2022.

Källa: Wikipedia

Läs även: Van der Heeg: Folkuppror och ryggdunkande politiker i Houellebecqs nya

Läs även: Här är felaktiga Pehrson-citatet som fick vänstern att gå i taket

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag