Hovrätten dömer afghansk våldtäktsman till utvisning

Foto: Patrik Svedberg
  • Onsdag 21 feb 2024 2024-02-21
E-post 0

En minderårig flicka som var på rymmen från ett Sis-hem fick skjuts till Malmö av en 22-årig afghansk medborgare, som avslutade bilturen med att våldta flickan. Mannen dömdes för våldtäkt i tingsrätten, som emellertid ansåg att hans anknytning till Sverige var för stark för utvisning. Nu river Hovrätten upp beslutet och dömer mannen att utvisas, rapporterar Sydsvenskan.

I samband med en permission i januari 2022 rymde flickan från ett Sis-boende i Östergötland. Två män med bil erbjöd sig att köra flickan och hennes kompis till Malmö, men föraren krävde att hon betalade med sex. Flickan gick med på det, och den 22-åriga afghanen hade sex med henne i baksätet vilket även filmades.

När bilen kom fram till Malmö krävde emellertid föraren ett nytt samlag. När flickan vägrade låsta han bildörrarna och våldtog henne.

Under rättegången hävdade 22-åringen att båda samlag var frivilliga, men tingsrätten trodde mer på flickans version, som man ansåg vara lång, levande, detaljrik, sammanhängande och utan motsägelser – inklusive sådant som var till hennes nackdel.

Tingsrätten slog även fast att samtycket till det första samlaget inte kunde uppfattas som samtycke till framtida sexuella handlingar, och dömde mannen till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt samt att betala 125 000 kronor i skadestånd till flickan.

Domstolen avslog emellertid åklagarens yrkande att 22-åringen, hade bott i Sverige i drygt fem år och hade tillfälligt uppehållstillstånd vid tiden för åtalet, skulle utvisas till hemlandet Afghanistan, men hänvisning till att han talar god svenska, har pluggat och arbetat sedan ankomsten till Sverige och har familj här.

Men nu river Hovrätten upp beslutet med hänvisning till att mannen tidigare dömts för narkotikabrott och saknar egen bostad. 22-åringen döms därför till tio års utvisning till Afghanistan. Samtidigt kortas mannens fängelsestraff med tre månader.

Läs även: Ugandisk gängledare döms till utvisning efter lagändring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag