Hovrätten skärper straffet för Lamotte

Journalisten Joakim Lamotte. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 25 sep 2023 2023-09-25
E-post

Hovrätten för Västra Sverige dömer liksom Göteborgs tingsrätt frilansjournalisten Joakim Lamotte för grovt förtal av den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg. Men hovrätten skärper dessutom straffet, så att skadeståndet till Åberg dubblas och Lamotte får villkorlig dom. Lamotte ska dessutom betala större delen av Åbergs rättegångskostnader.

I december förra året dömde Göteborgs tingsrätt frilansjournalisten Joakim Lamotte till dagsböter och skadestånd för grovt förtal av den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg. Detta sedan Lamotte i ett antal inlägg på Facebook kallat Åberg för bland annat ”djurplågare” och ”fullblodsmytoman”.

Tingsrätten dömde Lamotte till 120 dagsböter och 20 000 kronor i skadestånd för åtta fall av grovt förtal under åren 2018 till 2021. Domen överklagades till hovrätten, som nu skärper straffet mot Lamotte. Detta trots att Hovrätten för Västra Sverige underkänner ett av de fall som Lamotte dömdes för i tingsrätten.

”Det har varit fråga om påståenden om att målsäganden begått brott eller haft ett klandervärt beteende och uppgifterna har varit ägnade att utsätta målsäganden för andras missaktning. Även benämningen ’fullblodsmytoman’ har bedömts utgöra förtal, utifrån det sammanhang som benämningen förekommit i” skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Joakim Lamotte har hävdat att han haft belägg för de påståenden han gjort om Åberg, med hänvisning till domar, rättegångshandlingar, beslut från Polisens ansvarsnämnd, och yttranden från tidigare rikspolischefen Bengt Svensson, länspolismästaren Dan Persson samt Åbergs dåvarande chef Helena Fredriksson.

Hovrätten för Västra Sverige menar emellertid att den eventuella sanningshalten i Lamottes påståenden om Åberg saknar relevans för huruvida de utgör grovt förtal. Detta då Åberg med sin verksamhet som Näthatsgranskaren enligt hovrätten inte kan ”jämställas med t.ex. ledande politiker, för vilka det kan vara berättigat med en närgången granskning”.

Hovrätten dömer Lamotte till dagsböter och villkorlig dom, men höjer även skadeståndet han ska betala till Tomas Åberg från 20 000 kronor till 40 000 kronor. Lamotte ska dessutom betala större delen av Åbergs rättegångskostnader i tingsrätten och hovrätten, vilket uppgår till omkring 295 000 kronor.

I ett inlägg på Facebook skriver Joakim Lamotte att lagarna om förtal i Sverige behöver skrivas om. ”Om detta varit i våra grannländer hade jag friats eftersom man där tar hänsyn till vad som är sant” skriver Lamotte och fortsätter: ”Men här i Sverige förbjöd hovrätten mig att presentera det som kallas sanningsbevisning. Jag fick alltså aldrig lägga fram alla hundratals sidor med information som bevisar vad Tomas Åberg haft för sig genom åren. Det är stor skandal.”

Läs även: Mordhotade Lamotte – fick jobb på fritidsgård

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag