Hundratals döda i jordbävning i Mexiko – värsta på årtionden

  • Onsdag 20 sep 2017 2017-09-20
E-post 0

MEXIKO Hundratals människor har omkommit i en jordbävning som igår skakade Mexiko. Enligt AP dödades minst 248 vilket gör jordbävningen till den värsta som drabbat landet på flera decennier.

Klockan elva på förmiddagen igår lokal tid hölls på flera håll runt om i Mexiko en jordbävnings­övning. Anledningen var att det var årsdagen sedan jordbävningen i Mexiko City 1985 då tusentals människor omkom.

Drygt två timmar senare drabbades landet av en kraftig jordbävning som uppskattas ha haft en momentmagnitud på omkring 7,1. Även om dess epicentrum låg drygt fem mil söder om Puebla City så vållade jordbävningen inte minst förödelse och skördade dödsoffer i huvudstaden Mexiko City som ligger över tio mil därifrån.

Minst 44 byggnader rapporteras ha kollapsat i huvudstaden och begravt människor i rasmassor. Bland de bekräftade dödsoffren finns 21 barn och fyra vuxna som dödades när en skola rasade samman.

Dr. Pedro Serrano var en av dem som anmälde sig som frivillig räddningsarbetare igår. Han deltog i insatsen vid den kollapsade skolbyggnaden.

– Vi såg några stolar och träbord. Sedan såg vi ett ben och vi började flytta bråte och hittade en flicka och två vuxna, en man och en kvinna, säger han.

– Vi hörde ljud men kunde inte avgöra om de kom ovanifrån oss eller underifrån.

Ytterligare minst 30 uppges saknas vid skolan varför man befarar att antalet dödsoffer kommer stiga.

40 procent av Mexiko City och 60 procent av delstaten Morelos, som också drabbats svårt av jordbävningen, uppges vara utan ström. Landets president Peña Nieto betonar dock att man främst inriktar sig på att rädda liv.

– Första prioriteten just nu är att rädda människor som fortfarande sitter fast under rasmassor och att ge vård till dem som skadats, säger han.

För knappt två veckor sedan omkom fler än 90 människor när en jordbävning drabbade Mexiko. Den jordbävningen uppges emellertid inte vara relaterad till gårdagens jordbävning.

SE ÄVEN: Minst 32 döda i jordbävning i Mexiko

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag