Hundratusentals barnfamiljer i Sverige är svårt skuldsatta

Foto: Flickr
  • Måndag 9 jul 2018 2018-07-09
E-post 95

SVERIGE Ungefär 176 000 barn i Sverige lever i skuldsatta familjer, det visar siffror från Kronofogden. Vart tolfte barn har idag minst en förälder som har skulder hos Kronofogden.

Nya siffror från Kronofogden visar att ungefär 176 000 barn i Sverige lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. De nya siffrorna visar att nästan vart tolfte barn lever i ekonomisk utsatthet.

Kronofogden uppger att det är relativt vanligt att många barnfamiljer lever i en ekonomiskt utsatt situation och att det även finns ett okänt antal barn i hushåll med små marginaler där Kronofogden inte kopplas in.

– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Skillnaderna i fattigdom är stor mellan olika kommuner. De kommuner med minst antal barn i utsatta familjer är Lomma, Danderyd, Täby och Habo där endast under 3 procent av alla barn lever i familjer med skuldproblem. De kommuner med största antal barn som lever i skuldsatta familjer är Grums, Perstorp, Skinnskatteberg och Bjuv som alla har över 17 procent fattiga barnfamiljer.

En annan fattig grupp i samhället är pensionärer. Under mars framkom det att många pensionärer i bland annat Göteborg måste sälja tidningar för att klara av hyran.

LÄS ÄVEN: Fattigpensionärer säljer tidningar för att ha råd med hyran

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag