Hyllar Greta Thunberg – släpper ut 3 300 ton koldioxid per år med privatjet

Petter Stordalen och Greta Thunberg. Bild: Av Kenneth.hultgren/CC BY-SA 4.0/By European Parliament/CC BY 2.0.
  • Torsdag 2 jun 2022 2022-06-02
E-post

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen har hyllat klimataktivisten Greta Thunberg och startat en ”klimatfond”. Nu visar en granskning av Dagens ETC att Stordalens privatjet flög 230 gånger förra året.

Utsläppet från planet är hela 3 300 ton koldioxid på ett år. Det är 330 gånger mer än en medelsvensson, vars utsläpp av koldioxid beräknas till tio ton koldioxid per år.

Enligt Dagens ETC är Petter Stordalens koldioxidutsläpp därmed större än för mångmiljardärerna Elon Musk och Jeff Bezos, som räknas till världens rikaste personer.

Läs även: Greta Thunberg rasar mot gruva: ”Rasistisk”

Stordalen köpte sitt privatjet för 220 miljoner norska kronor hösten 2016. Dett är en Bombardier Challenger 350 och rymmer upp till 10 passagerare, har en maxhastighet på 882 km/h och en räckvidd på 5 926 kilometer – vilket räcker för att ta Stordalen från Oslo och New York.

Greta Thunberg är kritisk till alla flygningar med Stordalens privatjet.

– Bara att kunna flyga är ett privilegium. 80 procent av jordens befolkning har aldrig varit ombord på ett flygplan. Jag tycker inte att flygande med privatjet kan legitimeras i dagens situation, säger Thunberg till Dagens ETC.

I en kommentar till Dagens ETC skriver Jonathan Blom, kommunikationschef på Stordalens hotellkedja Nordic Choice, att ”flygplanet är chartrat av företaget Sundt Air och har flera ägare och flera kunder som använder planet”.

Enligt Dagens ETC kan Stordalen genom inlägg i sociala medier kopplas till 31 egna flygningar med sitt privatjet det senaste året.

Läs även: Aktivisten: Därför stoppar vi trafiken

Läs även: I skuggan av Greta – här är dagens klimataktivister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag