I Trelleborg blir Åkessons vision verklighet

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 20 okt 2018 2018-10-20
E-post 1262

TRELLEBORG Jimmie Åkesson har varit öppen med sina förhoppningar om att SD tillsammans med ”åtminstone delar av Moderaterna och Kristdemokraterna” ska kunna bilda ett konservativt block i svensk politik. Både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson har avfärdat alla inbjudningar och vägrat att ens föra samtal. Men i Trelleborg är nu Åkessons dröm verklighet.

Under fredagen höll Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna pressträff i Trelleborg. Man annonserade att KD och M kommer att styra och med SD – som blev största parti i Trelleborgs kommunval – som stödparti får man majoritet. I uppgörelsen ingår att M får den prestigefyllda posten som kommunstyrelsens ordförande.

Samarbetet i Trelleborg är ett steg längre än vad som gjorts i samarbetsväg med SD i andra kommuner och innebär förutom valteknisk samverkan – som gör att man kan stänga ute Socialdemokraterna från det förberedande arbetet i presidierna – att man också gör upp om vissa politiska frågor.

Det har länge varit en dröm för Jimmie Åkesson att bygga ett nytt konservativt block i svensk politik. I en tidigare intervju med Expressen inför valet så ritade Åkesson upp tre framtida block i svensk politik.

– Jag talar om tre block, där vi har ett konservativt block där åtminstone delar av Moderaterna, KD och vi borde ingå. Sen har vi ett liberalt block med Centern och Liberalerna, och sen ett socialistiskt block. Om man tänker rent parlamentariskt skulle man kunna tänka sig vi tre partier mot resten, som då skulle bli ett socialliberalt och vänsterliberalt block. Det är inte alls omöjligt, sade Åkesson.

Läs mer: Jomshofs (SD) brandtal till riksdagen: ”Sverige är vårt”

Helmuth Petersén var oppositionsråd för SD under den förra mandatperioden.

– Vi blev största parti i Trelleborg och du vet ju hur det är, ingen vill prata med oss. Men jag hörde mig för, pratade med olika partier. Moderaterna ville prata med oss. Sedan så är han moderaten (Mikael Rubin) en väldigt trevlig person också. Vi kommer bra överens, säger Petersén.

Då lät jag honom sköta alla kontakter med KD och då kom de överens. Sedan är han kristdemokraten också en väldigt bra person, säger Petersén.

Konkret innebär samarbetet att det kommer genomföras ett antal sverigedemokratiska vallöften.

– KD kommer troligen att lägga ner sina röster men M kommer att rösta med oss, säger Helmuth Petersén.

Förra mandatperioden styrde Socialdemokraterna ihop med Centern, Miljöpartiet och lokala Söderslättspartiet.

– Det var viktigt för mig att få bort sossarna från makten. Det har vi lyckats med nu, säger Helmuth Petersén.

Genom att man har en valteknisk samverkan och 28 av totalt 51 röster i kommunfullmäktige kan KD, M och SD stänga ute S från presidierna i alla nämnder där mycket politisk makt finns.

– Det är lite payback (S har tidigare stängt ute SD) men också strategiskt rätt, säger Helmuth Petersén.

Han berättar om några av de löften som ska genomföras.

– Jag har fått ett löfte om att sju av våra åtta löften ska genomföras de närmaste 100 dagarna. Löften som kanske kan tyckas små för en del men de är viktiga för våra väljare, säger Petersén.

– Trelleborg var en av de första kommunerna som gick i borgen för nyanländas bostäder. Dock gjorde man inte det för svenska medborgare.

Vilka partier låg bakom det beslutet?

– Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och lokala partiet Söderslättpartiet. Det är något av det första som vi kommer att riva upp, säger Helmuth Petersén.

En annan aktuell fråga, utländska medborgare som går före i bostadskön, är också något som ska adresseras i Trelleborg enligt honom.

– I det kommunala bostadsbolaget så ska 25 procent av lägenheterna gå till nyanlända. Man har garderat det med en skrivning om att det också gäller behövande. Men det går bara till nyanlända. Vi har en kö på 3 500 personer. De får en gräddfil in och slipper att betala hyran om de inte kan. Det är helt vansinnigt. Det ska vi ta bort, säger Petersén.

Kommer det att vara någon form av dialog kring politiken utöver de här löftena och att ni backar upp moderaten som ordförande?

– Inför varje möte kommer vi att prata. Det betyder inte att vi kommer att vara överens i alla frågor. Vi kommer att vara ett oppositionsparti. Om ett par år så kommer en stor fråga och det är dricksvattensfrågan och där är vi inte överens. Där är vi faktiskt överens med Socialdemokraterna.

Hur blir det med budgeten i höst?

– Vi lägger in våra önskemål i KD:s och M:s budget och röstar på den.

Varför har ni lyckats komma överens i Trelleborg tror du?

– Vi har bra kemi utanför politiken. När vi ska på möten och debatter så brukar jag hämta han moderaten (Mikael Rubin).

Moderaternas partiledning i Stockholm har tidigare uttryckt missnöje med att Hörbymoderaterna samarbetar med SD.

– Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, sade vice partisekreterare Anders Edholm till Aftonbladet. Han skriver också i ett SMS till Aftonbladet att samarbetet i Trelleborg strider mot Moderaternas riktlinjer.

Men moderaten Mikael Rubin har samrått med Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman om vägen framåt.

– På riksplan har man inte samma förståelse för att det har kommit in ett tredje block i politiken. Men jag har inte engagerat mig i Moderaterna för att vara emot ett annat parti, jag vill få igenom så mycket moderat politik som möjligt, säger Mikael Rubin till Aftonbladet.

Foto: Facebook Helmuth Petersén är SD:s starke man i Trelleborg

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag