Ibn Rushd-anställd polisanmäld av Malmö stad efter bidragsgräl: ”Gått över gränsen”

Moriska paviljongen i Folkets Park, Malmö. Bild: Jorchr/CC BY 3.0
  • Fredag 12 maj 2023 2023-05-12
E-post

En anställd vid studieförbundet Ibn Rushd har blivit polisanmäld av Malmö stad efter att han i ett gräl om bidrag till en muslimsk festival har hotat med kravaller, rapporterar Sydsvenskan.

Det handlar om Malmö stads bidrag till den eid-festival som Ibn Rushd har anordnat i Folkets park sedan 2011, med ekonomiskt stöd från Malmö stad från 2013.

I år arrangerades ingen festival på grund av minskade anslag från Malmö stad. Nu har korrespondensen mellan Malmö stad och en medarbetare på Ibn Rushd lett till en polisanmälan, skriver Sydsvenskan.

Istället för eid-festivalen som firades i slutet av april, planerade Malmö stad och Ibn Rushd-medarbetaren ett firande av muslimernas andra stora högtid id al-adha, som i år infaller i slutet av juni.

Men man har svårt att komma överens om en bidragssumma, och i ett mejl från medarbetaren skriver han att det finns personer som skulle kunna starta upplopp om festivalen inte blir av. Han skriver även att det inte ska tolkas som ett hot, och att 20 000 personer vill ha en festival och inte upplopp.

Malmö stad har polisanmält mejlet från medarbetaren efter att stadens jurister bedömt att delar av mejlet kan nå upp till kriterierna för olaga hot.

– Även om vi förhåller oss väldigt kalla och neutrala till mejlet så ser vi att förtroendet för oss kan skadas som beslutsfattare. Därför är det väldigt viktigt att vi får en extern bedömning, säger Per-Erik Ebbeståhl, säkerhetsansvarig i Malmö stad.

Från Malmö stads sida betraktar man den enskilde medarbetaren som ansvarig för mejlen, och inte studieförbundet Ibn Rushd.

– Han har tyvärr gått över gränsen för vad som är acceptabelt, säger Per-Erik Ebbeståhl till Sydsvenskan.

Ibn Rushd uppger att medarbetaren har blivit avstängd från sitt arbete.

– Den här kommunikationen är på intet sätt representativ för organisationen. Det är en medarbetare som har fått stöd och hjälp, säger Malin Novén, distriktschef på Ibn Rushd, till Sydsvenskan.

Läs även: Nytt miljonregn över Ibn Rushd när rödgrönt styre åter öppnar bidragskranen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag