Nytt miljonregn över Ibn Rushd när rödgrönt styre åter öppnar bidragskranen

Foto: Pär Henning
  • Fredag 28 apr 2023 2023-04-28
E-post 0

Efter flera års avslag från Göteborgs högerstyre öppnar det nya vänsterstyret åter bidragskranen för det muslimska studieförbundet Ibn Rushd. Socialnämnd Centrums ordförande Jenny Broman (V) hävdar att Ibn Rushd gått med på att bryta samarbetet med den kontroversiella Bellevuemoskén, ett påstående Ibn Rushd emellertid avvisar.

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd har de senaste åren fått avslag för sina ansökningar om kommunala bidrag av Göteborg, som efter valet 2018 styrdes av en minoritetsallians bestående av Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Studieförbundets ansökan för i år avslogs i februari i fjol efter att kommunstyrelsen ställt sig bakom Demokraternas motivering, där partiet skrev att ”förvaltningen menar att Ibn Rushd skärpt upp rutinerna samt även sett över valet av samarbetspartners. Vi delar inte den bedömningen och kommer inte riskera att skattepengar går till odemokratisk verksamhet.

Läs även: C och S bäst på att ge bidrag till Ibn Rushd – här är kommunernas svarta lista

Efter valet 2022 tog emellertid en rödgrön allians med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet över styret i Göteborg, och nu har den rödgröna alliansen öppnat bidragskranen åt Ibn Rushd igen.

I januari i år skickade Vänsterpartiet in ett förslag, särskilt anpassat för Ibn Rushd, om att ”möjliggöra nya och kompletterande ansökningar från studieförbund i väntan på att en ny bidragsmodell är införd”, rapporterar Dagens Nyheter. I förslaget står även att ”samtliga studieförbund ska behandlas med likvärdiga rättsliga principer”.

Socialnämnd Centrums ordförande Jenny Broman (V) säger till DN att Ibn Rushd lovat förändringar i frågan om vilka föreningar de ska ha samverkan med, då de rödgröna inte acceptera något fortsatt samarbete med den kontroversiella Bellevuemoskén.

Ibn Rushd, som därmed beviljats 1 116 000 kronor för i år, skriver emellertid på torsdagen att ”Bellevuemoskéns förening Islamiska sunni centret i Göteborg (ISC) är medlem hos Ibn Rushd studieförbund distrikt Västra. Som medlem har man rätt till all medlemsverksamhet precis som alla andra medlemmar. Bidraget i Göteborg ändrar inte det”.

Ibn Rushd skriver till DN att ”det stämmer att det har varit avgörande frågor om Bellevuemoskén i processen. Men Ibn Rushd har inte gått med på några krav i denna fråga.”

– Vi har visat att folkbildning om islam är viktigt för demokratin. Att våra föreningar och den muslimska folkrörelsen gör en betydande insats för att bidra till det lokala samhällsbygget och samhällsutvecklingen. Det här är en vinst inte bara för oss utan för hela civilsamhället och Göteborg. Nu ska vi fira!, säger Malin Novén, distriktschef i Ibn Rushd distrikt Västra, i en kommentar.

Läs även: Ibn Rushd-chefen: Tidöavtalet hot mot ”svenska värderingar”

Läs även: Myndigheter i samarbete med Ibn Rushd om mänskliga rättigheter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag