Ibn Rushd-chefen: Tidöavtalet hot mot ”svenska värderingar”

Anna Waara. Pressbild Ibn Rushd
  • Måndag 21 nov 2022 2022-11-21
E-post 204

Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna innebär att ”svenska värderingar om solidaritet mot omvärlden och människor i kris” kommer att monterad ned. Det säger studieförbundet Ibn Rushds nya förbundschef Anna Waara till Svenska Dagbladet.

– Tidöavtalet säger sig värna svenska värderingar. Men min upplevelse är att avtalet nedmonterar svenska värderingar om solidaritet mot omvärlden och människor i kris, säger Waara.

– För oss som studieförbund är det väldigt viktigt att fortsätta stå upp för de här värdena och att vi tror på bildning som en väldigt viktig del av samhällsutvecklingen och som ett sätt att främja ett jämlikt samhälle, fortsätter hon.

Läs även: Riksrevisionen totalsågar Folkbildningsrådets miljardrullning: ”Brister i alla led”

Studieförbundet Ibn Rushd har tidigare fått kritik för att man bjudit in talare med homofoba och antisemitiska åsikter och för kopplingar till den radikala Bellevuemoskén i Göteborg. Men Waara menar att det var ”väldigt länge sedan” och att Ibn Rushd skärpt sina rutiner sedan dess.

– Vi har begått misstag och det tänker jag att vi får äga. Och vi har också skärpt rutinerna efter det. Vi vill göra rätt och det måste ju också finnas utrymme för förbättring.

Waara menar att Ibn Rushds rutiner har blivit så rigorösa att det sliter på organisationen.

– Det måste också finnas en tillit till att människor vill göra rätt. Ett system får inte vila på att granska sönder oss till den grad att vi inte orkar vara en aktör i civilsamhället.

Enligt Waara granskas just Ibn Rushd extra rigoröst av politiska skäl, eftersom det är ett muslimskt studieförbund.

– Vi som studieförbund är ifrågasatta av politiska skäl. Det följer en politisk utveckling och handlar inte så mycket om vad vi gör fel utan om vad vi är, menar hon.

Att Tidöavtalet bland annat innehåller en punkt om att systemet för finansiering av folkbildning ska reformeras oroar Waara.

– Det måste finnas en tilltro till att människor vill göra rätt. Svenska samhället är uppbyggt på tillit. Tilliten får inte ersättas med misstro, säger Anna Waara.

Läs även: C och S bäst på att ge bidrag till Ibn Rushd – här är kommunernas svarta lista

Läs även: Myndigheter i samarbete med Ibn Rushd om mänskliga rättigheter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag