Ibn Rushd undervisade om barnaga och Sharia –tvingas betala tillbaka bidrag

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 8 dec 2023 2023-12-08
E-post

Det kontroversiella studieförbundet Ibn Rushd tvingas betala tillbaka 146 900 kronor av de skattemedel föreningen fått. Detta sedan det framkommit att föreningen undervisat barn i sjuårsåldern om att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd och om antisemitiska konspirationsteorier.

Det framgår av en granskningsrapport från Folkbildningsrådet, som TV 4 Nyheterna var först med att rapportera om.

Enligt granskningen har Ibn Rushd i sin undervisning använt sig av publikationen ”The Upbringing of Children in Islam”, med texter om vid vilken ålder som barnaga är acceptabelt, att homosexualitet anses vara en synd, att olika typer av gärningar som mord, otrohet och stöld ska straffas genom stympning och dödsstraff, samt avsnitt som bygger på antisemitiska konspirationsteorier.

Man har även använt publikationen ”Islamic laws” som behandlar ämnet barnäktenskap, utan att ta avstånd från det.

Texterna har använts vid 53 olika arrangemang, och ska enligt rapporten varit utformade så att texten kan tolkas som vägledande, instruerande och vägvisande. Vissa av arrangemangen ska ha riktat sig mot barn i sjuårsåldern.

Ibn Rushd tvingas därför betala tillbaka 146 900 kronor, av de sammanlagt omkring 29 miljoner kronor som föreningen fick i bidrag under 2022.

Läs även: Nytt miljonregn över Ibn Rushd när rödgrönt styre åter öppnar bidragskranen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag