Ica-chefen om chockpriserna: Kunderna bestämmer matpriserna

Genrebild. Bild: News Oresund/CC BY 2.0,
  • Torsdag 23 mar 2023 2023-03-23
E-post 0

Matjättarna Ica, Coop och Axfood får kritik från finansminister Elisabeth Svantsesson (M) för de skenande matpriserna. Men nu säger Ica Sveriges VD Eric Lundberg att det är matkunderna som bestämmer priserna på mat i Sverige.

– Det är ju faktiskt konsumenten som styr vad de är beredda att betala för en produkt. Det är ju i slutändan de som avgör, säger Lundberg till Svenska Dagbladet.

På tisdagen höll finansminister Elisabeth Svantesson (M) ett möte med de svenska matjättarna Coop, Ica och Axfood för att diskutera de skenande matpriserna.

– Jag har inskärpt att det inte är acceptabelt att priserna ökar så mycket, sade Svantesson på en pressträff efter mötet enligt SVT Nyheter.

Läs även: Matkedja låste priserna – då sjönk inflationen

– Jag tänker hålla ögonen på alla de här tre matjättarna och återkoppla inom några veckor och ha ett samtal igen. Vi kommer också att se vad som går att göra för att öka konkurrensen i alla led, tillade Svantesson, som menade att ”de här matjättarna har 90 procent av marknaden och de kan sätta press på sina leverantörer.”

Samma dag rapporterade TT att verkställande direktörerna på både ICA och Axfood fått rejäla bonusar tack vare de skenande matpriserna.

Icas avgående vd Per Strömberg samlade lön och pension landade på drygt 36 miljoner kronor för 2022 samt inledningen av 2023, enligt Icas årsredovisning.

Av summan utgör 13,2 miljoner kronor en rörlig ersättning, en bonus som baseras på flera nyckeltal, bland annat ”ökning av nettoomsättning”, enligt Icas årsredovisning. Och omsättningen för Ica steg kraftigt på grund av högre matpriser. Räknat i antal sålda varor sjönk försäljningen däremot kraftigt.

Även Axfoods vd Klas Balkow har ett liknande upplägg för sin bonus som baseras på ”resultat och omsättningstillväxt samt personliga mål för verksamhetsåret” enligt årsredovisningen. Även för Axfood steg omsättningen kraftigt, med 27 procent för hela koncernen varav 12 procent inom dagligvaruhandeln. Men liksom för Ica handlade det främst om kraftigt höjda matpriser medan lönsamheten, vinst per såld vara, försämrades.

Matjättarnas bonusprogram till sina vd fick kritik av finansminister Elisabet Svantesson på tisdagens pressträff.

– Jag kan bara konstatera att det är provocerande att det tas ut stora bonusar när familjer knappt har råd med mat, sade Svantesson enligt Dagens Industri.

Icagruppens tillträdande vd Nina Jönsson försvarar direktörernas miljonbonusar i kommentarer till SVT Nyheter.

– De rörliga ersättningarna påverkar överhuvudtaget inte prisbilden för kunderna. De rörliga ersättningarna är en väldigt liten del av kostnaderna för bolaget, säger hon.

På torsdagen säger Eric Lundberg, VD för Ica Sverige, att det är Sveriges matkonsumenter som i slutändan bestämmer matpriset i affärerna i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Det är ju faktiskt konsumenten som styr vad de är beredda att betala för en produkt. Det är ju i slutändan de som avgör, säger Lundberg till tidningen.

Enligt Lundberg jobbar Ica ”redan otroligt intensivt med att motverka prisökningar”.

– Vi förhandlar med våra leverantörer. Vi har tuffa diskussioner med dem. Vi jobbar med att skapa bra erbjudanden för konsumenter. Vi har våra egna varumärken där vi har sänkt priser på mat som konsumenterna handlar ofta, säger Lundberg till tidningen.

Chefernas miljonbonusar gör att Ica och Axfood är de matjättar som framförallt har kritiserats för prishöjningarna. Men på tisdagen rapporterade Sydsvenskan att den kooperativa matvarukedjan Coop inledde det svenska prisrallyt på mat genom att höja sina matpriser flera veckor tidigare än konkurrenterna.

– Coop är mer snabbfotat. Ica och Axfood har trögare prisändringsrutiner, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, till Sydsvenskan.

Läs även: Skenande matpriser slår mot Sveriges kommuner: ”Kommer att märkas”

Läs även: Dyrare tomater när elpriserna skjuter i höjden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag