Icke säkerhetskontrollerade personer utomlands kan fortfarande ha tillgång till IT-systemet

Jonas Bjelfvenstam är ny generaldirektör på Transportstyrelsen. Foto: Pressbild
  • Fredag 21 jul 2017 2017-07-21
E-post 590

STOCKHOLM Än i dag kan det finnas personer utomlands som fortfarande har tillgång till skyddsvärd information i Transportstyrelsens IT-system. Först till hösten kan Transportstyrelsen garantera säkerheten för den information som myndigheten hanterar. Det bekräftar den nya generaldirektören Jonas Bjelfvenstam för Dagens Nyheter.

Stora mängder skyddsvärd information som rör rikets säkerhet kan ha kommit främmande makt tillhanda. Tidigare under fredagen kunde Nyheter Idag avslöja att en serbisk yrkesofficer, som idag arbetar på ett privat IT-företag, fått tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk. Detta utan att personen säkerhetskontrollerats enligt svensk lagstiftning.

Flera medier har om vartannat avslöjat att i Transportstyrelsens IT-system har det funnits flera typer av skyddsvärd information. Det har handlat om register över militärens fordon, om skyddade identitetsuppgifter i körkortsregistret men även annan information som som bedöms som skyddsvärd. Tidigare i år tvingades förra generaldirektören Maria Ågren lämna Transportstyrelsen till följd av att hon godkänt ”avsteg” från svensk lagstiftning i hanteringen av den hemliga informationen.

Den nya generaldirektören heter Jonas Bjelfvenstam och han berättar under fredagen att han ännu inte kan garantera att obehöriga inte har tillgång till Transportstyrelsens IT-system. Det förklarar han för Dagens Nyheter som talat med honom efter ett extrainsatt möte i Trafikutskottet på fredagen.

– När vårt åtgärdsprogram är avslutat under hösten, då kommer man att kunna utesluta det, säger han till tidningen.

Även försvarsutskottets ledamöter var inbjudna till fredagens möte. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) informerade ledamöter från riksdagsutskotten om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen. Nyheter Idag har talat med en källa som har insyn i vad som sades på mötet. Enligt den källan påstår Johansson att det vidtagits åtgärder för att samma sak inte ska kunna hända igen.

– Det var sekretess på allt som sades under mötet. Ingen får kommentera någonting. Det var en jurist på mötet som informerade alla närvarande att om de berättar om vad som sades så riskerar de åtal, säger en källa inom riksdagen till Nyheter Idag.

Vill du ta del av hela Säkerhetspolisens förundersökning om hur Transportstyrelsen gav skyddsvärd information till icke säkerhetskontrollerade individer utomlands?
+PLUS Här kan du ta del av den 250 sidor hemliga förundersökningen!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag