Nyheter Idag avslöjar: Serbisk militär fick full tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk

Ryska soldater på flygbasen Batajnica i Belgrad förra året. Aleksandar Vulovic (bilden) arbetade på basen i mer än tio års tid. Foto: Serbiska regeringen/LinkedinFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter Idag
  • Fredag 21 jul 2017 2017-07-21
E-post 6732

SVERIGE En av dem som Transportstyrelsen gav full tillgång till sitt IT-nätverk är en före detta yrkesofficer som i över tio års tid arbetade på Serbiens största flygbas. Bland annat var han verksam där under Kosovokriget 1998-99. Det kan Nyheter Idag avslöja efter att ha kontrollerat de personer som i strid mot gällande lagstiftning fick tillgång till myndighetens IT-system.

Från augusti 2015 och framåt fick allt mer utländsk personal, som inte var säkerhetsklassad av Säpo vilket de enligt regelverket skulle vara, tillgång till Transport­styrelsens nätverk och infrastruktur. Trots att Säpo larmats om oegentligheterna var det ingen som satte stopp.

Så sent som 21 oktober 2015 gjordes en beställning om att även en Aleksandar Vulovic på det serbiska företaget NCR skulle få administratörs­­rättigheter. Anledningen var att NCR var underleverantör till IBM som Transportstyrelsen skulle outsourca verksamheten till. Den 9 november utfördes beställningen och Vulovic kunde sitta i Serbien och logga in som administratör på Transport­styrelsens IT-nätverk där bland annat hela det svenska militära fordons­registret finns.

Vulovic har en profil på Linkedin där han i sitt CV är öppen om sina tidigare arbetsgivare. En av dem sticker ut från mängden: Serbiska militären.

Från januari 1995 till mars 2005, i drygt tio års tid, var Vulovic sergeant på telekommunikations­centrumet på flygbasen Batajnica i Belgrad – Serbiens största flygbas. I hans arbetsuppgifter ingick bland annat att installera och underhålla avancerad telekommunikations­­utrustning.

Aleksandar Vulovic arbetade alltså på Batajnicabasen 1998 när Kosovokriget bröt ut med Serbien-Montenegro på ena sidan och den av bland annat Frankrike terrorstämplade kosovoalbanska gerillan UÇK understödd av Nato på den andra. Batajnica hamnade i sin egenskap av Serbiens viktigaste flygbas i händelsernas centrum. Den bombades obönhörligen av Natos stridsflyg och var den enda bas som lyckades skicka upp stridsflyg som hotade Natos styrkor från luften.

Serbien är nära allierat med Ryssland och de båda länderna deltar regelbundet i militärövningen ”Slaviskt broderskap”. Batajnica står som naturlig värd för övningen och serbiska regeringens hemsida har gott om bilder som visar ryska soldater och militärfordon på basen i samband med övningarna.

Säpo återkommer vid flera tillfällen i sin förundersökning till begreppet ”främmande makt” och att det finns risk att Transport­styrelsen och dess vd Maria Ågren ”kan ha röjt skyddsvärda hemliga uppgifter för främmande makt” i och med sitt agerande.

Av Säpos förundersökning framgår att informationen i Transportstyrelsens IT-system lagrades okrypterad. Vidare visar förhör med personal på myndigheten att de själva inte kände till vilken information som var skyddsvärd och vilken som inte var det.

Läs mer: Här är Säpos 250 sidor långa hemliga utredning mot Transportstyrelsen

Se även:
Säpo-dokumentet avslöjar: Regeringen satte press på Transportstyrelsen att fortsätta trots vetskap om allvarliga säkerhetsbrister
Kände inte till att det var olagligt att strunta i lagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag