Illegal migrant erbjöds köpa falskjobb för uppehållstillstånd

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 23 nov 2022 2022-11-23
E-post

En illegal migrant uppger till SVT Nyheter Skåne att hon vid flera tillfällen erbjudits att köpa fejkjobb för flera hundra tusen kronor för att med hjälp av den påhittade anställningen få uppehållstillstånd i Sverige.

Migranten kom till Sverige för åtta år sedan, men har fått flera avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Trots det håller hon sig kvar i landet, och berättar för SVT att fuskande arbetsgivare försöker sälja låtsasjobb som hon kan använda för att göra ett så kallat spårbyte, och söka arbetstillstånd istället för asyl.

– Jag träffade en familj som erbjöd mig ett jobb som personlig assistent till deras barn, men de ville att jag ska betala 400 000 kronor för att kunna få jobbet, berättar hon för SVT, som utan framgång sökt den utpekade arbetsgivaren.

Läs även: Illegal migrant omhändertogs hos Magdalena Andersson (S)

Riksrevisionen har nyligen granskat spårbyte i migrationsprocessen, och kom med en rapport i slutet av oktober som slog fast att systemet har brister i kontroller och uppföljning.

– Vi kommer att fortsätta samarbeta internt, men även också externt med andra myndigheter och sätta på åtgärder som ges i Riksrevisionens rapport. Till exempel att genomföra fler kontroller, att samarbeta mer med andra myndigheter och ta fram tydligare bedömningsstöd för personal, säger Annelie Kungsman-Persson, enhetschef vid processområde tillstånd på Migrationsverket, till SVT.

Att falska jobb som kan användas för att söka arbetstillstånd är till salu är emellertid ingenting Kungsman-Persson känner till sedan tidigare.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att regeringen planerar att avveckla möjligheten till spårbyte i asylprocessen helt.

– Vi ser hur människor väljer att söka asyl i Sverige trots att de uppenbart saknar asylskäl, för att sedan kunna byta spår. Det strider mot principen om att hålla asyl- och och arbetskraftslagstiftningen åtskild, säger hon.

Läs även: Migrationsverkets generaldirektör: Invandringen kommer minska om Tidöavtalet genomförs

Läs även: Arbetsförmedlingen: Sverige behöver mer invandring för att rädda välfärden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag