Illegala afghaner demonstrerar mot att Afghanistan hjälper Sverige utvisa dem

Bild: Facebook
Bild: Facebook
  • Fredag 22 sep 2017 2017-09-22
E-post

STOCKHOLM Hundratals afghaner marscherar just nu genom Stockholms gator, från Norra Bantorget till Afghanistans ambassad på Lidingö. Anledningen är att hemlandets ambassad hjälper Sverige att verkställa utvisningar av afghaner som vistas illegalt i landet.

– Migration! Migration! Stop deportation! skanderar afghanerna anförda av protesternas ledare Fatemeh Khavari.

– Afghanistan är inte säkert! Afghanistan är inte säkert! lyder andra slagord.

Parollen för demonstrationen är: ”Inga resehandlingar till döden”.

”Vi ska marschera mot afghanska regeringen och ambassaden. Vi demonstrerar den långa vägen till ambassaden på Lidingö. Vi har gått längre än så på farliga vägar genom Europa, denna vägen är symbol för det. Vi flydde inte från en korrupt regim och ett våldsamt land för att bli skickade tillbaka. Inga resehandlingar kan ges till den som riskerar livet. Stoppa utvisningarna till Afghanistan!” skriver organisationen Ung i Sverige, som står bakom demonstrationen, på Facebook.

Demonstranterna utgörs nästan uteslutande av så kallade ensamkommande flyktingbarn i blandade åldrar. Många av dem kom hit under asylkrisen 2015 i hopp om ett bättre liv i Sverige och välkomnades då av asylaktivister.

Sedan dess har de politiska vindarna vänt. Den afghanska invandrargruppen har kostat de svenska skattebetalarna åtskilliga miljarder kronor. Afghanerna har även uppmärksammats som förövare i samband med ett stort antal grova vålds- och sexualbrott.

Så sent som förra veckan förtydligade såväl statsminister Stefan Löfven (S) som migrationsminister Heléne Fritzon (S) att de invandrare som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd ska utvisas till sina hemländer igen.

– Asylrätten ska värnas. Sverige ska ha en reglerad invandring. Regeringens arbete för ett bättre återvändande fortsätter och handläggningstiderna ska kortas, sade Löfven i sin regeringsförklaring.

SE ÄVEN: Afghanledarens krav: Regeringen ska betala alla kraven

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag